Руски депутат комунист скрил, че притежава дял от хотел в България

Василий Иконников

Василий Иконников, депутат от Държавната дума, е скрил, че притежава дял в чуждестранна компания - 16,6 на сто от акциите на българската фирма "Орион-Инвест", хотел за туристи край Варна, пише московският вестник "Известия" в понеделник.

Според всекидневника руският комунист е пропуснал да посочи българските си активи в декларацията, подадена преди изборите за парламент през 2011 г., също и в документите, свързани с кандидатстване за други изборни постове.

Българската фирма не е пререгистрирана и в момента хотелът не може да работи. Самият Иконников заявява, че не притежава никакви недвижими имоти в чужбина, но отказва да уточни дали е имал такива по-рано, отбелязва вестникът, като припомня "скандали" около имоти на руски чиновници тази пролет.

Нов руски закон забранява на държавни служители и парламентаристи да притежават имоти и сметки в чужбина. Нарушителите ще изгубят своите постове, напомня изданието.

Според негови експерти обаче "ще е трудно да се докаже вината на депутата", който трябва наред с колегите си да подаде декларация за собствеността си в чужбина до 1 юли.

Парламентарната комисия, контролираща достоверността на данните за доходите на депутатите от Държавната дума, ще обсъди предполагаемия бизнес на комуниста Василий Иконников само ако получи запитване от силови ведомства, представители на медиите или ръководства на политически партии - т.е. от онези, които могат да отправят запитвания според правилника. Това Владимир Поздняков от фракцията на компартията, зам.-председател на комисията.

"Публикациите и изказванията не са основно нещо за процедурата на една проверка", заяви Поздняков. Упълномощените да отправят запитвания към комисията ги адресират до председателя на Думата Сергей Наришкин, а той ги изпраща с резолюция на шефа на комисията Николай Ковальов от партия "Единна Русия". "Тогава се включва машината за разглеждане", но само ако комисията открие в материалите доказателствена база. В противен случай тя разпраща искания за обяснения по същество, включително до съответния депутат, уточни зам.-председателят на парламентарния орган.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?