Руски хакери са откраднали лични данни на двама британски министри и още хиляди служители

Трите най-използвани пароли били “police”, “password” и “police1”

Руски хакери са откраднали лични данни на двама британски министри и още хиляди служители

Руски хакери са откраднали пароли и лична информация на хиляди високопоставени британски служители и полицаи и ги предлагат за продажба в Интернет.

Сред засегнатите са министъра на енергетиката, икономиката и бизнеса Грег Кларк и на образованието - Джъстин Грийндинг, съобщи "Таймс".

Списъците с данни включват лична информация от мейлите на повече от 1000 британски депутати и парламентарни сътрудници, на повече от 7000 висши полицейски служители и над 1000 служители на "Форин офис", включително посланици.

Повечето от информацията е дошла предимно от хакерска атака срещу социалната бизнес мрежа LinkedIn още от 2012 година. Събирана е информация от популярната доскоро платформа MySpace.

Очевидно много високопоставени служители използват слаби пароли за различните си акаунти, което ги прави лесни жертви на руските хакери.

Трите най-често срещани пароли са “police”, “password” и “police1”.

Експертът по киберсигурност Роб Причърд коментира, че има опасност от още по-голям пробив, ако служителите използват едни и също пароли и за профилите си в системите на правителството.

Засега официални британски представители не са коментирали информацията за откраднатите данни.

Руският президент Владимир Путин категорично отрича Москва да е замесена в атаките, но наскоро допусна "теоретичната възможност" за намеса на руски хакери в предизборната кампания на западни държави.

Според него някои отделни "патриотични" хакери биха могли да извършват някакви атаки на фона на сегашния студен период в отношенията на Русия със Запада, но не и Кремъл.

Споделяне

Още от Свят