Руски и американски военни разменят информация 2 пъти на ден за ударите в Сирия

Руски и американски военни разменят информация 2 пъти на ден за ударите в Сирия

Руски и американски военни разменят информация по два пъти дневно за военновъздушните операции на двете страни в Сирия, заяви във Вашингтон генералът от ВВС на САЩ Хърбърт Карлайл, цитиран от Франс прес.

Американското командване на операциите в Сирия говори по два пъти на ден с руските си колеги, каза генерал Карлайл на среща с журналисти. Между двете командвания има пряка линия, добави той. "Всички имат интерес да се поддържа сигурността на полетите. Никой не иска опасни или зле изтълкувани ситуации", каза той.

Руснаците и американците все пак не стигат дотам да се информират взаимно за дневните оперативни планове, добави генералът. "Става дума за информация в реално време, за онова което се случва в момента, за полетите, които с в ход", уточни той.

Пристигането в петък на шест самолета "F-15 C" във военновъздушната база Инджирлик в Турция ще даде възможност да се подобри наблюдението на сирийското въздушно пространство от американските военни, каза генералът. Тези бойни самолети имат "фантастичен радар", който ще помогне на самолетите на коалицията начело със САЩ да спазват достатъчна дистанция от руските и сирийските самолети, продължи той.

Но въпреки всекидневната размяна на информация, Вашингтон изтъква, че няма сътрудничество с Русия, отбелязва АФП. "При сегашното състояние на нещата, ние не виждаме възможност да съгласуваме действията си или да сътрудничим с руснаците в битката срещу Ислямска държава, конкретно защото Русия изглежда държи преди всичко да брани сирийския режим", каза говорителят на Пентагона Питър Кук, цитиран от АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?