Руски и китайски офшорки купуват френски лозя и винарни

Френските власти са силно притеснени от активността на руски и китайски инвеститори, които в последно време изкупуват френски лозя и винарни. Подозренията са, че под прикритието на инвестиция купувачите перат пари, пише ‟Файненшъл таймс“.

Tracfin – френската служба, която се занимава с разкриване на схеми за пране на пари и финансиране на тероризма, е предупредила в доклада си за 2012 г., че изкупуването на лозови масиви от офшорни фирми може да е прикритие на престъпна дейност.

В своята дейност Tracfin се базира на данни от юристи, банкери и нотариуси. Агенцията не може да проведе истинско разследване, но може да съобщи на съответните държавни органи своите подозрения, както и е направила. ‟С оглед сложността на правовите структури, които са използвани за купуването на лозарски земеделски масиви, може да се окаже трудно идентифицирането на крайния бенифициент и произхода на парите“, се казва в отчета.

Лозята се изкупуват предимно от руски, украински и китайски инвеститори, констатира агенцията. В доклада се описва придобиването на едно лозе от подозрителна компания, регистрирана в Кипър, която от своя страна е притежание на друга компания, регистрирана в друга зона с облекчено данъчно законодателство. Крайният купувач всъщност бил руски инвеститор. Имена обаче не се посочват.

Китайските инвеститори обожавали Бордо, където са купили 40 винарни с прилежащите им лозя от общо 8000. Руснаците харесват повече областта Коняк: за последните 8 години те купили там седем имения от общо 5000.

За момента тази бройка не е голяма, но чуждестранните инвеститори купуват само най-големите лозаро-винарски имения. Това не е типично за отрасъл, в който обикновено преобладава семейният бизнес. Това води и до увеличаване на цената на земята, което пречи на развитието на отрасъла.

В момента по-голямата част от френските лозя са на загуба, което означава, че офшорните компании могат да изкупят още много имения.

Споделяне

Още от Бизнес