Руски и китайски офшорки купуват френски лозя и винарни

Френските власти са силно притеснени от активността на руски и китайски инвеститори, които в последно време изкупуват френски лозя и винарни. Подозренията са, че под прикритието на инвестиция купувачите перат пари, пише ‟Файненшъл таймс“.

Tracfin – френската служба, която се занимава с разкриване на схеми за пране на пари и финансиране на тероризма, е предупредила в доклада си за 2012 г., че изкупуването на лозови масиви от офшорни фирми може да е прикритие на престъпна дейност.

В своята дейност Tracfin се базира на данни от юристи, банкери и нотариуси. Агенцията не може да проведе истинско разследване, но може да съобщи на съответните държавни органи своите подозрения, както и е направила. ‟С оглед сложността на правовите структури, които са използвани за купуването на лозарски земеделски масиви, може да се окаже трудно идентифицирането на крайния бенифициент и произхода на парите“, се казва в отчета.

Лозята се изкупуват предимно от руски, украински и китайски инвеститори, констатира агенцията. В доклада се описва придобиването на едно лозе от подозрителна компания, регистрирана в Кипър, която от своя страна е притежание на друга компания, регистрирана в друга зона с облекчено данъчно законодателство. Крайният купувач всъщност бил руски инвеститор. Имена обаче не се посочват.

Китайските инвеститори обожавали Бордо, където са купили 40 винарни с прилежащите им лозя от общо 8000. Руснаците харесват повече областта Коняк: за последните 8 години те купили там седем имения от общо 5000.

За момента тази бройка не е голяма, но чуждестранните инвеститори купуват само най-големите лозаро-винарски имения. Това не е типично за отрасъл, в който обикновено преобладава семейният бизнес. Това води и до увеличаване на цената на земята, което пречи на развитието на отрасъла.

В момента по-голямата част от френските лозя са на загуба, което означава, че офшорните компании могат да изкупят още много имения.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?