Руски милиционери разследвани за смъртта на Анна Политковская?

Руските власти разследват тамошни милиционери във връзка с убийството на журналистката от вестник “Новая газета” Анна Политковская през октомври миналата година. Това предаде във вторник БТА, като се позова на изпълнителния директор на базирания в САЩ Комитет за защита на журналистите (КЗЖ) Джоуел Саймън, цитиран от Дойче пресе.

Саймън каза, че руският главен прокурор разследва няколко милиционерски служители в Чечения. Преди убийството ѝ журналистката смятала да публикува статия, според която чеченски служители на реда са замесени в изтезания на сепаратистки настроени граждани на размирната република и това е една от версиите на руските следователи, обясни Саймън на пресконференция в Москва.

На нея бяха представени резултатите от работата на четиричленна делегация на КЗЖ в Русия.

Групата получила тази информация на среща с говорителя на външното министерство на Русия Борис Малахов в понеделник.

Министерството обаче отхвърли твърдението на Саймън и посочи, че то съвсем не отговаря на действителността. Руската прокуратура работи по няколко версии за убийството, а чеченски следователи проучвали статията на Политковская, отпечатана след смъртта ѝ, се казва в изявление на министерството.

Пол Стайгър, който е председател на управителния съвет на КЗЖ и редактор във в. "Уолстрийт джърнъл", каза, че делегацията в Русия е направила стъпка напред, като за пръв път е успяла да разговаря с властите.

Комитетът е имал насрочена среща също със заместник-говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Тя била отменена в последната минута, но Песков оставил открита възможността разговорите да се състоят в близко бъдеще във Вашингтон.

Стайгър се позова на свои източници, според които разследването на убийството на Политковская върви бързо. Той обаче призова журналистите да не спират да настояват за справедливост и за гарантиране на собствената им безопасност.

Според КЗЖ Русия е на трето място в света в списъка на страните, където съществува най-голяма опасност за журналистите. Пред нея са само Ирак и Алжир, сочи организацията.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?