Руски зам.-министър арестуван за подготвяна кражба на 43 млн. долара

Зам.-финансовият министър Сергей Сторчак е заподозрян в подготовка за присвояване на 43 млн. долара, съобщи в понеделник информационната агенция „Интерфакс”, като се позова на Следствения комитет при прокуратурата на Русия.

Арестуваният на 15 ноември заместник на Алексей Кудрин е подозиран в създаването на престъпна група и подготовката за присвояването на 43.5 млн. долара от държавния бюджет.

Заедно със Сергей Сторчак бяха арестувани и председателят на съвета на директорите на Междурегионалната инвестиционна банка Вадим Волков и президентът на компанията „Содексим” Виктор Захаров.

Според публикации на руските медии най-вероятно високопоставеният чиновник и банкерите са задържани заради уреждането на съветския дълг към компания „Содексим”. По-късно тази информация бе потвърдена и от Следствения комитет. Министърът на финансите и вицепремиер Алексей Кудрин заяви, че след задържането на Сторчак част от задълженията на заместника ще бъдат поети от самия министър.

Според следователите делото Сторчак, Захаров и Волков остават в ареста, защото, ако са на свобода, могат да се „захванат с престъпна дейност”, да се укрият или да сплашват свидетелите.

Обвинителният акт срещу Сторчак и другите задържани ще бъде предявен до десет дни след ареста.

Споделяне

Още от Свят