Руските части все още са в Грузия

Руските части все още са в Грузия

Москва обяви, че ще изтегли военните си части от централната част на Грузия до петък и руски подразделения продължават окупацията на части от грузинска територия, съобщиха в сряда световните агенции.

По пътищата в стратегически важния район около град Гори военни патрули проверяват всички автомобили и пропускат цивилните, но не позволяват достъп на превозни средства на грузински институции.

Руски войници контролират черноморското пристанище Поти, както и пътя от Поти към град Сенаки, на около 30 километра във вътрешността на страната. Руски сапьорни части продължават да разрушават грузински военни обекти на контролираната от Москва територия.

Райс: Русия все повече излиза извън рамките на закона

Американският държавен секретар Кондолиза Райс втвърди още повече тона към Русия и заяви, че тя все повече излиза извън рамките на закона в конфликта в Грузия, като причинява безотговорни разрушения в своя малък съсед и се опитва да го задуши.

"Москва възнамеряваше и вероятно все още възнамерява да задуши Грузия и нейната икономика”, отбеляза Райс. Според нея Русия издига преграда между себе си и останалия свят и рискува да съсипе своето досие на интеграция в глобалните институции - "Русия е губещата".

Британският външен министър Дейвид Милибанд в рамките на посещението си в Грузия се обяви за възможно най-бързо изтегляне на руските войски. От своя страна грузинският президент Михаил Саакашвили посочи, че руснаците не просто са завзели територия на Грузия, а искат да предизвикат деморализация и паника сред населението, сваляне на правителството и промяна на идеята за суверенитет и независимост. Милибанд отбеляза, че целта на неговото посещение е да демонстрира еднозначната подкрепа за Грузия от страна на Великобритания. “ООН, ЕС и НАТО трябва да говорят високо по тези въпроси”, подчерта Милибанд.

В същото време белгийският външен министър Карел де Гухт постави под съмнение възможността за предоставяне на Грузия на статут на страна членка на НАТО във връзка с военните ѝ действия в Южна Осетия, съобщи РИА Новости. “Да се приема в НАТО държава, която понякога показва не много контролирани действия, е рисковано”, заяви Гухт.

Абхазия иска Русия да признае нейната независимост

Сепаратистката територия Абхазия ще поиска Москва официално да признае нейната независимост, съобщи Франс прес, като се позова на заместник-председателя на абхазкия парламент Вячеслав Цугба. Абхазия обяви независимост в началото на 90-те години на миналия век, след разпадането на СССР. Тази стъпка доведе до военен конфликт с Грузия, в който Абхазия бе подкрепена от Русия.

Председателят на горната камара на руския парламент Сергей Миронов заяви, че камарата е готова да признае независимостта на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия.

Според САЩ обаче няма никакви юридически основания независимостта на Косово да се счита за прецедент за решаване на ситуацията в Южна Осетия и Абхазия. Това заяви на брифинг във Вашингтон пред чуждестранни журналисти заместник-помощник държавният секретар на САЩ Матю Брайза, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Принципът за териториалната цялост има върховенство в международното право, когато се отнася до регулиране на сепаратистки конфликт, заяви Брайза. Той заяви, че в случая с Косово е изиграл роля друг принцип на международното право - че ако има тежка хуманитарна криза, върховенството на принципа за териториалната цялост бива преустановено и международната общност има право да създаде или търси механизми за решаване на проблема по хуманитарни причини. Според него в Южна Осетия ситуацията е коренно различна.

Споделяне

Още от Свят