Руските камиони от хуманитарния конвой поеха обратно

ЕС осъди влизането им на украинска територия като нарушение

Руските камиони от хуманитарния конвой поеха обратно

Руските камиони от хуманитарния конвой започнаха да се връщат в Русия. Те доставиха около 2000 тона хуманитарни помощи за Донецка и Луганска област, предадоха агнциите.

Европейският съюз осъди влизането им на украинска територия като нарушение на суверенитета на страната. Зам.-говорителят на Дипломатическата служба на ЕС Себастиен Брабан изрази съжаление от решението на Русия конвоят ѝ да влезе на украинска територия, без да бъде придружен от коли на Червения кръст и без разрешение от Украйна. Той поздрави за въздържаността им украинските власти, които обвиниха Москва в "пряко нашествие".

След като бяха проверявани цяла седмица на украинската граница от Червения кръст и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, камионите влязоха в Украйна. Това стана повод за оспорвани дебати в съвета за сигурност на ООН.

"Много сме обезпокоени от едностранните действия на Русия с доставката на хуманитарните помощи в Източна Украйна. Ние ги възприемаме като крещящо нарушение на нашия суверенитет и на международното право", коментира Олександър Павличенко, зам.-посланик на Украйна в ООН.

Част от камионите бяха разтоварени в Луганск. Веднага след това те поеха обратно към Русия като преминават митническа проверка, преди да влязат на руска територия.

"Какъв е смисълът тези камиони да продължават да бъдат в центъра на отношенията между Русия и Украйна? Веднъж разтоварени, какво да правят? Не трябва ли веднага да се върнат в Русия? И само още един въпрос - НАТО съобщава, че са доставили артилерийски установки и военни съветници", каза Виталий Чуркин, посланик на Русия в ООН.

Междувременно сраженията в Източна Украйна не стихват. Тази нощ в Донецк са загинали и две деца.

Германсикят канцлер Ангела Меркел разговаря с президентите Владимир Путин и Петро Порошенко в петък вечерта, а днес се очаква да пристигне в Киев.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа