Между 10 и 15 хил. руски военни са воювали в Украйна

Руските сили укрепват позициите си в Югоизточна Украйна

Доставят си оръжие през границата нощем с големи бели камиони

Руските сили укрепват позициите си в Югоизточна Украйна

Руските войски укрепват позициите си в Югоизточна Украйна и под прикритието на хуманитарни доставки нелегално внасят оръжия и други материали за силите на сепаратистите, съобщи в Киев украинският военен говорител Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс във вторник.

Според него е констатирано присъствието на руски военни части в големия регионален център Донецк, в градове и села източно от него и в югоизточните райони край Азовско море.

Лисенко съобщи, че в сражения със сепаратистите за последните 24 часа са били убити още 15 украински военнослужещи.

Военният обрат в полза на проруските сепаратисти през последните дни включва загубата на Новоазовск - ключово пристанище на Азовско море, и обкръжаването на украински военни части край Иловайск, източно от Донецк.

Загубата на Новоазовск може да открие пътя на бунтовниците към големия пристанищен град Мариупол. Киев оправдава загубите си с открита руска военна интервенция.

Лисенко каза, че руски камиони, боядисани в бяло, сега се използват за доставки на оръжия за бунтовниците. "Миналата нощ пристигнаха 4 големи камиона и след час се върнаха обратно. Не е за първи път големи бели камиони незаконно да пресичат границата, придружени от всъдеходи и гардове", каза той.

Репортер на Ройтерс в Мариупол предаде във вторник, че не чува и не вижда някакви признаци на битка в града, където украинските сили от няколко дни копаят окопи за отбрана.

Според Лисенко и сепаратистите са понесли загуби и са се отдръпнали след сблъсък с украински сили в понеделник вечерта край Безименне, който се намира между Новоазовск и Мариупол.

В Киев цари силна тревога за украинските войски, обкръжени край Иловайск. Украинските военни наложиха пълно информационно затъмнение по въпроса, опасявайки се да не застрашат опитите за изтеглянето на обкръжените войници. Според Борис Филатов, високопоставен областен служител, там може да са били убити около сто украински военни.

Лидерът на националистическата партия "Свобода" Олег Тягнибок призова президента Петро Порошенко да обяви извънредно положение. Президентът и неговите приближени обаче не желаят да сторят това, защото то би означавало отлагане на парламентарните избори, насрочени за октомври, и може да застраши изпращането на обещания от МВФ кредит за закъсалата украинска икономика.

Между 10 и 15 хил. руски военни са воювали в Украйна

Между 10 000 и 15 000 руски военни са воювали на украинска територия от началото на конфликта между Киев и проруските сепаратисти в източната част на страната, съобщава във вторник агенция "Франс прес", позовавайки се на данни на Комитета на войнишките майки.

Москва продължава категорично да отрича всички твърдения, че подпомага по някакъв начин сепаратистите, въпреки все по-засилващите се информации в тази посока.

Според Валентина Мелникова от организацията на майките на военнослужещи в момента между 7000 и 8000 руснаци участват в боевете в Източна Украйна.

"За съжаление, убедена съм, че съм права", казва тя пред АФП, уточнявайки, че изчисленията ѝ са на базата на информация от семействата, които са разбрали, че синовете или съпрузите им са били изпратени на учения близо до руско-украинската граница, след което комуникацията с тях е била прекъсната напълно.

По думите на Мелникова "военните командири провеждат секретни специални операции". Тя е член и на обществения съвет към Министерството на отбраната, което не коментира твърденията ѝ.

Според ръководителя на структурата на комитета в южния Ставрополски край Людмила Богатенкова, болницата в Ростов на Дон е пълна с ранени руски войници, а военни конвои всеки ден транспортират трупове от полигона край Ростов. Правозащитни организации твърдят, че в съпровождащите документи се казва, че са убити от куршуми или шрапнели, но не и къде е станало това.

"Тези документи са потресаващи. На мястото на смъртта просто стои бяло поле. Същото сме го виждали в Чечения", казва пред АФП Елла Полякова от структурата на Комитета на войнишките майки в Санкт Петербург.

Междувременно председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер обяви, че не изключва военният конфликт в Украйна да се развие по "много мрачен сценарий", предава във вторник БТА, позовавайки се на световните информационни агенции.

В интервю за швейцарска телевизия той заяви, че "в момента се намираме в много опасна военна ситуация, със засилване на боевете на юг и всъщност можем да си представим много мрачни сценарии".

"Ние като ОССЕ не можахме да понижим това напрежение, така, както би ни се искало, тоест да започне национален украински диалог... Ето защо е много важно да се активизират дипломатическите контакти", казва председателят на организацията, уточнявайки, че Швейцария винаги е готова да инициира преговори.

В същото време той съобщи, че засега "ги няма необходимите условия за конкретен диалог по такива важни въпроси като прекратяване на огъня, контрол на границите, освобождаване на заложници, разоръжаване и започване на истински национален диалог".

Споделяне

Още от Свят