Руският бизнес се опасява за съдбата на петролните си договори с Ирак

Руският министър на науката, промишлеността и технологиите Иля Клебанов заяви днес, че укрепването на позициите на САЩ в района на Персийския залив предизвиква загриженост сред представители на руския бизнес за съдбата на сключените с Багдад договори за разработване на иракски петролни находища, предаде ИТАР-ТАСС.

Става въпрос по-специално за възлизащите на милиарди долари инвестиции на компанията Лукойл в иракския петролодобив, изтъкна Клебанов пред журналисти. Като установят контрол над Ирак, Съединените щати могат да обявят за недействителни договорите, сключени между Русия и Ирак, каза Клебанов.

Той добави, че може да бъде анулирано и споразумението с Багдад по програмата на ООН "Петрол срещу храни", по силата на която Русия доставяше на международните пазари до 40 процента от добивания от Ирак петрол.

Клебанов изрази също предположение, че може да бъде затруднено участието на Русия в следвоенното възстановяне на Ирак заради изразеното от Москва несъгласие с войната.

Според Флорънс Фий, президент на лондонска компания за рисково управление в енергетиката, ако САЩ не признаят валидните руски договорености, подписани от режима на Саддам, това ще постави под въпрос неприкосновеността на договорите на чуждите инвеститори в Русия, писа вчера седмичното издание Мидъл Ийст Икономик Сърви.

В края на март руският външен министър Игор Иванов подчерта, че договорите между руските петролни фирми и иракското правителство са юридически обвързващи и трябва да останат изцяло в сила, въпреки евентуалните промени на режима в страната.

По БТА

Още от Бизнес