Руският емигрантски натиск към Европа отслабва заради строгите изисквания на ЕС

Руският емигрантски натиск към Европа отслабва заради строгите изисквания на ЕС

Близо 8000 граждани на Русия са подали през първото шестмесечие на годината молби за бежански статут в държави от ЕС - с 25 на сто по-малко, отколкото през същия период на 2014 г., пише руският вестник "Известия", като се позовава на Евростат.

Тенденция към намаляване идва оттам, че заради кризата вече не е изгодно да се изсели човек в Европа. Друга причина е втвърдяването на политиката на ЕС към псевдобежанците, които се опитват по този начин да емигрират и да получат социални помощи, коментират експерти пред изданието.

"Бежанците (от постсъветска Русия) бяха най-много, докато се разпадаше Съветският съюз и по време на чеченските конфликти, после броят им взе постепенно да намалява. Хората в Русия започнаха масово да използват този път като начин да емигрират, затова ЕС въвежда по-строги изисквания. Още повече че сега има много други канали за заминаване в чужбина", казва Михаил Денисенко, зам.-директор на Института по демография към руското Висше училище за икономика.

Най-предпочитани страни за руските кандидат-имигранти са Германия, Полша, Франция, Австрия и Белгия, уточнява вестникът, цитиран от Би Би Си.

Споделяне

Още от Европа