Руският газ тече нормално към България след спрените доставки за Украйна

Монополистът твърди, че е застрашен транзитът, но у нас засега няма проблеми

Руският газ тече нормално към България след спрените доставки за Украйна

България получава нормално доставките на руски природен газ и няма основания за притеснения за осигуряването на вътрешното потребление транзита към съседните държави. Това заяви на извънредна пресконференция в сряда привечер енергийният министър Теменужка Петкова, след като сутринта от "Газпром" заявиха, че спират доставките за Украйна и това може да засегне преминаващите през нейна територия количества природен газ за други държави, сред които е и нашата страна.

Тази новина създаде известно напрежение сред правителството, което бе подсилено от изказване на премиера Бойко Борисов от Китай, че налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия врътна кранчето за Украйна. В Пекин той обяви, че е свикано извънредно съвещание, за да се вземат мерки да не пострадаме.

Петкова обаче обясни, че колебанието в налягането на газопровода, по който идва руският газ, е било във вторник вечерта (а доставките за Украйна бяха спрени в 10 часа в сряда – б.ред.) и в момента мощността е съобразно договореното. Според нея не са налице никакви основания да се смята, че "Газпром" няма да си изпълнява договора с България. Към момента не са налице условия за промяна в режимите на работа на националната и транзитна мрежа, няма никакъв риск за газопреносната ни система и сигурността на доставките, подчерта министърът.

Прекратяването на доставките за Украйна бе предприето от "Газпром" в 10 часа в сряда, тъй като тогава са подадени последните авансово платени заявените количества от украинската компания "Нафтогаз"

"Нова предплата не е постъпвала, няма и заявки за доставки от "Нафтогаз". При това положение доставките се прекратяват до извършване на ново плащане", заяви шефът на руския газов гигант Алексей Милер. Той посочи, че с настъпилото застудяване Украйна е започнала активно да добива газ от подземните си хранилища, а те не са достатъчно запълнени.

"Отказът от покупка на руски газ създава сериозни рискове за надеждния транзит на газ през територията на Украйна и за газоснабдавянето на украинските потребители в предстоящата зима", каза Милер, цитиран от "Ведомости".

Той не мотивира думите си, но предишните проблеми с транзита на газ през Украйна по време на спирането на доставките за Киев при редицата спорове в последните години бяха обяснявани от Москва с ползване на количества от транзита за вътрешните нужди на страната. Кражбата на газ така и не бе доказвана, но вероятно това е имал предвид и сега Милер при изказването си за проблеми, което предизвика и напрежението

Спирането на доставките за Украйна идва ден, след като за тази възможност предупреди руският енергиен министър Александър Новак. Украинският енергиен министър Владимир Демчишин заяви веднага след това, че до края на годината страната няма да купува руски газ. Той аргументира това решение с оказалото се по-ниско от очакваното потребление, което може да се покрие с наличните количества в газохранилищата. Освен това Киев очаква цената на природния газ да падне от началото на 2016 г. "Затова и няма критична необходимост от авансово плащане", каза Демчишин. той допълни, че при нужда Украйна можеда внесе газ от Европа, тъй като "диверсификацията и газовия пазар реално работят".

Българският газов доставчик "Булгаргаз" и газовият оператор "Булгартрансгаз" заявиха, че дори и да възникнат проблеми с транзитните доставки на синьо гориво през Украйна в газохранилището в Чирен има достатъчно нагнетени количества газ за покриване на вътрешното потребление дори след края на годината.

От енергийното министерство обявиха, че към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България.

Заявките на входната точка на газоизмервателната станция "Негру вода“ на националната газопреносна мрежа се изпълняват при договорените количества и налягания. Налягането на входната точка и транзитираните количества по транзитната мрежа също е в рамките на договорените параметри. Ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети необходимите мерки, пише в съобщение на ведомството.

В края на месец октомври приключи нагнетателният сезон и в момента в подземното газово хранилище в Чирен има над 450 млн. куб. м. активен природен газ, допълва министерството.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?