Руското ембарго на полски ябълки доведе до бум на сайдера в Полша

Руското ембарго на полски ябълки доведе до бум на сайдера в Полша

Откакто Русия забрани вноса на плодове от Полша миналата година, поляците натрупаха голям излишък от ябълки и основателно се запитаха "като не ги изнасяме, защо да не ги пием?", пише британското списание "Икономист".

Така продажбите на леката газирана алкохолна напитка сайдер в Полша се увеличиха драстично: от 1,9 милиона литра през 2013 г., тази година се очаква да достигнат 18 милиона литра.

Томаш Солис е заместник-председател на националния профсъюз на производителите на плодове и на асоциация на любителите на сайдер. Той се надява един ден селските райони около Люблин да се превърнат в нова Тоскана - място, където хората да се спират да порадват небцето си с деликатна напитка, която може да бъде произведена само по тези земи. Само че в полския случай това ще бъде сайдер, а не вино.

Сайдерът навява на старите поляци спомени за времето на комунизма, когато хората си варяха вкъщи алкохол от какъвто плод им попадне. Това бе незаконна, но толерирана практика, защото пияното население е по-малко вероятно да устрои контрареволюция, отбелязва списанието.

Новата популярна напитка в Полша е възможност за стратегическо развитие: руската забрана целеше "да убие" полските собственици на овощни насаждения, но вместо това ги направи "по-силни, като ги принуди да бъдат иновативни", смята Солис.

Пазарът на алкохол на други места е свидетел на това, че иновацията в света на пиенето често се състои в съживяване на позабравени традиции. Ирландският ликьор бейлис е бил направен за пръв път през 70-те, когато имало голям излишък на мляко и местните решили да се справят с проблема, като смесят млякото с уиски, пише "Икономист".

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?