Руското вътрешно министерство заяви, че Юкос укрива документи

Официален представител на руското вътрешно министерство даде разяснения относно причините за изземването на документи от офиса на петролната компания Юкос, предаде Интерфакс. Последната конфискация е се провела на 3 юни.

"През цялото това време Юкос предаде малко количество документи. Ние дълго време изисквахме от данъкоплатците да доставят тези документи. Но тъй като те не бяха предадени, ние прибегнахме до процедура по изземване", каза в понеделник началникът на Федералната служба за икономически и данъчни престъпления към министерството, генерал-лейтенант Сергей Верьовкин-Рахалски.

Според думите му, взетите документи касаят схеми за укриване на данъци. От самия Юкос поясняват, че самото вземане са извършили сътрудници на министерството на националната сигурност, а сътрудниците на вътрешното ведомство само са присъствали. Интересували са се от книжа на компанията, свързани с дейността ѝ през 1998-2000 година.

Това е четвъртото изземване от офисите на Юкос през последните няколко месеца.

На 22 април са били взети документи, свързани с разследването за плащане на данъци на дъщерните му компании "Томскнефт, Самаранефтгаз, Куйбишевски НПЗ, Съзрански НПЗ, Новокуйбишевски НПЗ.

На 6 май представителите на Юкос заявиха, че Главната прокуратура е прибрала "няколко чанти с документи" от кабинета на вице-президента на компанията Александър Темерко. От ведомството на Владимир Устинов обаче казах, че става дума само за 3 документа.

На 19 май в Юкос отново е бил проведен обиск мотивиран с разследването по делото за неплатени данъци на компанията Самарнефтгаз. Подозренията са, че е укрила плащане на данъци в размер на три милиарда рубли.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?