Руснаците модернизираха първия сръбски МиГ-29, бавят договора за българските

Руснаците модернизираха първия сръбски МиГ-29, бавят договора за българските

Руската компания РСК МиГ приключи модернизацията на първия МиГ-29 от сръбските военновъздушни сили, съобщи в сряда АРМС-ТАСС. В момента в Русия се модернизират още четири изтребители МиГ-29. Усъвършенствани ще бъдат системите за управление на самолетите и въоръжението. Ще бъде монтирано и ново авиационно, радионавигационно и радиолокационно оборудване.

Сърбия към момента се ползва с безрезервната подкрепа на Русия по казуса независимо Косово.

Същевременно по договора си с българското министерство на отбраната РСК МиГ продължава да не спазва сроковете за ремонта на българските МиГ-29.

Договорът за ремонт на 16 изтребителя МиГ-29 бе сключен на 1 март 2006 г. от военния министър Веселин Близнаков и предвиждаше да бъде изпълнен в срок от 30 месеца за сумата 48 млн. долара. Към момента са ремонтирани четири изтребителя.

Първият самолет бе официално приет едва в края на ноември миналата година, въпреки че по договор първите три самолета трябваше да бъдат готови през февруари 2007 г.

Именно с мотива “системно забавяне” бе прекратен първият договор с руската компания, който бе подписан април 2002 г. и одисеята по него продължи до януари 2005 г.

След като изтребителите бъдат ремонтирани от РСК МиГ, те ще имат летателен ресурс за още около 5 години.

Проектът за закупуване на многоцелеви изтребители, обявен от Министерството на отбраната (МО) за "приоритетен", е отложен във времето. Водещите авиофирми представят информация за продуктите си в МО, но те се отхвърлят с мотива, че пари няма и не се знае и кога ще има. Така съществува реална опасност ВВС да останат без изтребители, тъй като за пет години МО много трудно ще може да купи многоцелеви изтребители.

След като процедурата стартира, трябва да бъде избрана фирма доставчик, а опитът на други страни показва, че за това минават години. След като контрактът бъде подписан, трябва още време, докато бъдат доставени първите изтребители.

Още от Свят