Рязък спад в цените на петрола след новината за смъртта на синовете на Саддам

Цените на петрола спаднаха рязко след съобщението за смъртта на синовете на Саддам Хюсеин Удай и Кусай, което накара операторите да се надяват на ускоряване на иракския износ на петрол, предаде Франс прес.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през август спадна с 1,59 долара - до 30,19 долара/барел, след като в понеделник се понижи с 18 цента - до 31,78 долара/барел. Срокът на договорите за доставка на петрол през август изтече във вторник.

При договорите за доставка на петрол през септември цената на суровината спадна с 1,34 долара - до 29,49 долара/барел.

Според цитирани от Франс прес специалисти, новината за ликвидирането на две от най-страховитите фигури на бившия иракски режим е породила надежди, че занапред ще има по-малко проблеми, свързани с иракската петролна инфраструктура.

Бритиш Петролиъм и Роял Дъч/Шел Груп се споразумяха поотделно да купят 10 милиона барела иракски петрол по силата на първите дългосрочни договори, предлагани от Ирак след края на войната там, съобщи АП, като цитира двете компании.

Производството на петрол в южната част на Ирак трайно се увеличава през последните няколко седмици благодарение на подобрената сигурност на петролните полета, петролопроводите и други съоръжения в този район.

Смъртта на двамата сина на Саддам Хюсеин при престрелка с американски части вчера вероятно ще ускори възстановяването на иракската петролна промишленост, която е от жизнено значение за страната, съобщи по телефона от Багдад високопоставен служител на министерството на петрола, цитиран от АП.

Би Би Си припомня, че през последните месеци е имало чести съобщения за пълно възстановяване на петролния износ и че приходите от твърда валута, които са от жизнена необходимост за Ирак, са лесно постижими.

Повтарящите се нападения на петролопроводи и петролни инсталации обаче попречиха на възстановяването на увредената от войната и от десетте години санкции инфраструктура.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?