Рязко е намалял броят на новите нелегални имигранти в Гърция

Рязко е намаляло влизането на нелегални имигранти в Гърция за първите шест месеца на тази година спрямо същия период на 2012 г., сочат данни на властите в южната съседка, цитирани от радио Скай. Арестите на чужденци за незаконно влизане и престой в Гърция са намалели с 56,6 на сто.

Полицията смята, че този спад се дължи на "прилаганото интегрирано планиране" и на "реализацията на целенасочени действия".

Резултатите показват, че от началото на годината до края на юни са били арестувани 19 360 чужденци, докато за шестте месеца на 2012 г. този брой е бил 44 602 души. Само в района на областта Еврос по сухопътната граница на Гърция с Турция са били арестувани 455 чужденци, докато през 2012 г. са били задържани 20 840 души.

Гръцките власти тълкуват тези резултати като успех на широкомащабния  план на полицията в рамките на нейната операция под названието "Аспида" /Щит/, който се прилага в района за борба с нелегалната имиграция.

В цялата страна пък властите са арестували 399 каналджии на нелегални имигранти, докато за шестте месеца на 2012 г. са били заловени 378 каналджии.

Според полицията голям брой от нелегалните имигранти идват от Албания. След нея са Сирия, Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Сомалия и други страни.

За първите шест месеца на годината са били подадени 3 935 молби за  убежище, а са били издадени 471 решения за предоставяне на убежище по хуманитарни причини. На първа и втора инстанция са били отхвърлени 6 440 молби.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани