Рязко увеличение на детската престъпност в Пловдив

Огромен ръст на детската престъпност отчете Пловдивската районна прокуратура в петък. Статистиката показва, че 163 деца под 14-годишна възраст са извършили престъпления през миналата година - срещу само 29 за 2012-та.

Най-често децата са извършвали кражби, повреждане на имущество или са притежавали наркотици. Част от справянето с проблема е по-ранното изучаване на основи на правото в училищата, като по този начин децата ще се запознаят с последиците от престъпленията, смятат от прокуратурата.

Двойно са се увеличили "сигналите" за бомби в училищата. Най-честите извършители отново са деца или непълнолетни. При залавяне на провинилия се той бива "награден" с регистрация в Детската педагогическа стая.

В Пловдив отчитат, че продължават да се увеличават телефонните и интернет измамите. Има значително увеличение на делата за измами и неплатен акциз. Увеличен е и броят на делата за управление на моторни превозни средства без книжка и след употреба на алкохол, както и за отглеждане и разпространение на наркотици.

Обвинителните актове, внесени в съда през миналата година, са 1200 и засягат 1438 души. От престъпленията им са причинени щети за 3.4 милиона лева.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?