С два реактора по-малко, АЕЦ "Козлодуй" произвежда повече

С два реактора по-малко, АЕЦ "Козлодуй" произвежда повече

С над 1 млрд. киловатчаса повече електроенергия ще произведе АЕЦ "Козлодуй" през 2007 г. в сравнение с предходната година, когато все още работеха ІІІ и ІV блок на централата, съобщи директорът ѝ Иван Генов в петък, когато бе отбелязана 20-годишнината от пуска на V блок.

Ден по-рано ядреният оператор изработил миналогодишните  количества и до края на годината ще достигне производство от над 14 млрд. квтч, каза Генов.

Така се опровергава черната прокоба, че с наложеното от Европейската комисия спиране на последните два от четирите 440.мегаватови ВВЕР енергийният баланс на страната ще е застрашен. Оказа се, че и друга прогноза, размахвана като плашило при формирането на  цените на електроенергията, не се сбъдна. След като в последните месеци на 2006 г. като в транс всички в енергийния отрасъл – и политици, и експерти, повтаряха, че заради нищожните количества ток, които страната ни щяла да изнесе, НЕК не може вече кръстосано да субсидира цените на вътрешния пазар и на компанията ѝ бяха повишени тарифите, а оттам и на крайните потребители, сега се оказва, че България вече е изнесла над 3.7 млрд. киловатчаса. Година по-рано бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров твърдеше, че можем да експортираме най-много 1.5 млрд. квтч през 2007 г., което е шест пъти по-малко от  реализираните през 2006 г. над 9 млрд. квтч.

За пръв път V и VІ блок ще произведат по рекордните 7 млрд. квтч, каза Генов.

Той отбеляза, че те били сред петте най-добри реактори в света., чиято аварийна защита не е сработвала дълго време. В VІ блок това не се е случвало от 11 години, а в "рожденника" – от седем години и седем месеца, каза Генов без да отбележи обаче случая именно с аварийната защита на V блок през април миналата година, довел до спирането на реактора.

АЕЦ "Козлодуй" е готова за всякаква зима, минали са  ремонтните кампании, при които се извършва презареждане с гориво и се използва спирането на блоковете за извършване на плановата модернизация. Досега в тази програма са инвестирани над 490 млн. евро. Част от тях са собствени средства на АЕЦ, а другите кредити за нейна сметка, обясни Генов.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?