С избора си депутатите трябва да гарантират независимостта на БНБ

Г-жо Вучева, как като професионалист тълкувате отлагането на избора на управител на БНБ, може ли да бъде такова отношението към централната банка?

Мисля, че е ясно на всеки един, че не би трябвало. Може би депутатите имаха други проблеми, за да се стигне дотук. Но тази дискусия трябваше да започне много по-рано. Струва ми се, че в това отношение имаме вина и всички ние - така нареченото гражданско общество, неправителствени организации, финансовите специалисти. Какво ни пречеше да направим тази дискусия, да я предизвикаме... Така че вината донякъде си е на всички ни, особено на тези от нас, които добре съзнават какво означава Централната банка за една страна. И то за страна като нас, която се радва отскоро на независимост на Централната банка не само де юре, но и де факто, на независимост на този орган, толкова важен за стабилността.

Тъй че отлагането по принцип не е добро, но е и добро в смисъл, че досега нямаше дискусия. Все пак дава възможност, една седмица, на нашите представители в парламента да размислят.

Сериозно ли е според Вас за една седмица да се напише концепция за развитието и реформирането на БНБ?

Разбира се, че този срок не е достатъчен. Струва ми се, че единственият кандидат, който е в състояние да предложи завършена концепция, е досегашният гуверньор. За останалите ми се струва, че такъв срок от време не е сериозен.

Но очевидно, че натежават други съображения, не това, което би трябвало да бъде в такъв избор.

Трябва да се държи преди всичко на личност, която няма да допусне да има групови, партийни, корпоративни, лични, каквито и да са интереси. Това е предимството на тези гуверньори, така се избират навсякъде. Вижте какво направиха в страната, към която ние често се обръщаме като пример - САЩ. След Клинтън, тогавашния управител на банката беше поканен от Буш да продължи. Навсякъде по света си дават сметка за значимостта на това учреждение, за неговото въздействие върху икономическата стабилност. За мен е малко изненадващо, мислех, че повече зрялост има в българския парламент.

Ще използвате ли тази седмица, за да се възбуди професионална дискусия за новия управител на БНБ?

Мисля, че всички колеги, които са изкушени и познават принципите на банкирането на Централните банки, ще подкрепят, че трябва да се избират хора, които ще стабилизират отново това, на което ние се радваме отскоро - независимостта на БНБ. Не може човек, който е партийно ангажиран, да постигне такъв ефект. Не може да бъде и човек, който току що излиза от бизнеса или ако идва от търговски банки - и да иска, той просто не може да се отърве от влиянието на своите партньори досега.

Навсякъде по света повечето гуверньори или идват от научните среди, за които се смята, че са свързани най-тясно с обществения интерес, или от министерството на финансите, за което също по традиция се предполага и практиката е доказала, че там са хората, които просто се проникват от защитата на интересите на страната като цяло и по-малко са податливи на групови и други интереси.

В тази посока според мен трябваше да бъде дискусията - кой би могъл най-добре да отстоява едни такива принципи. Във всички страни има съгласие, че Централната банка е институция, която трябва да бъде настрана от партийните давления и от груповите, от корпоративните интереси. В противен случай тя просто, дори и законово да е гарантирано, няма как да изпълни това, което законът ѝ повелява.

По БНР

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?