С неуспех завърши първото изпитание на индийска крилата ракета

Индия извърши изпитание на първата си крилата ракета собствено производство, но полетът беше прекратен на половината път до набелязаната цел. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник близък до индийското министерство на отбраната.

По-рано във вторник индийски медии съобщиха, че изпитанието било успешно и ракетата е достигнала целта си.

"Полетът на ракетата трябваше да бъде прекратен, защото тя се отклони от набелязания курс. Така изпитанието може да се смята за успешно само наполовина", заявил източникът.

Изстрелването на ракетата със среден обсег "Нирбхай" било извършено от полигона Чандипур в източния щат Ориса. Разработката на ракетата с максимален обсег от хиляда км започна през 2007 година. Тя е предназначена за военновъздушните и военноморски сили, както и за сухопътните войски.

През март е планирано изпитанието на подводната версия на свръхзвуковата крилата ракета "БраМос", съвместно руско-индийско производство. "БраМос" вече е на въоръжение в сухопътните войски на Индия, с нея са снабдени надводните бойни кораба на страната. До края на годината ще бъде извършено изпитание и на ракета, предназначена за военноморските сили на Индия.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?