С осем генерала по-малко ще има във въоръжените сили

Във Въоръжените сили, НРС и НСО ще има 37 генералски длъжности или с осем по-малко от сега. На заседанието в сряда Министерският съвет ще предложи на президента да издаде указ за утвърждаване на длъжностите, изискващи висши офицерски звания.

Намаляването броя на генералите е свързано с предстоящото съкращение във въоръжените сили. Според Бялата книга те ще бъдат съкратени от 44 100 в момента до не по-малко от 37 000 през 2014 година.

Според новия указ ще има само един четиризвезден генерал (адмирал), който ще бъде началникът на отбраната. Съветникът на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност вече няма да бъде четиризвезден генерал, а генерал-майор/контраадмирал.

Генерал-лейтенантски са длъжностите на единия от зам.-началниците на отбраната, на командващия Съвместното командване на силите (СКС) и на военния представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на ЕС.

Шефовете на НРС и НСО ще бъдат генерал-майори, а зам.-шефовете бригадни генерали.

От пресслужбата на правителството съобщиха, че в средата на 2012 г. ще има ново преструктуриране и ново намаляване на длъжностите, изискващи висши офицерски звания.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?