Сачева: Нагласите са за поетапно отваряне след 21 декември

Сачева: Нагласите са за поетапно отваряне след 21 декември

Тепърва предстои да обсъдим въведените мерки в страната. Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките”. Това каза пред Нова тв социалният министър Деница Сачева.

Тя допълни, че всичко зависи от това какви са здравните данни. Нагласата на повечето членове на кабинета обаче е да се започне с поетапно, но не пълно отваряне след 21 декември.

Сачева обяви, че ще се ваксинира срещу Covid-19. "Ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината. Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна.Никога не съм била против ваксините. Специално за тези ваксини се колебаех, получих повече информация и съм по-склонна вече", добави тя.

Министърът каза още, че втората фаса в плана за ваксиниране ще се организира и съвместно със социалното министерство и общините. 15 000 души са тези, които би трябвало да бъдат ваксинирани в домове и 10 000 са служителите в тази група от домовете, които също ще бъдат ваксинирани, поясни министърът.

Относно безработицата в страната тя обясни, че за ноември процентът ѝ е бил 6.7%.

"Това е месецът с най-ниска безработица. По-високи проценти очакваме през декември. В началото на този месец имаше дни, в които на борсата се регистрираха около 3 000 души. Сега те са в рамките на 1 800 дневно", каза Сачева.

Регистрираните безработни в страната са 228 765 души, което е с около 8 000 от началото на декември, поясни министърът.

Ще се обсъжда със социалните партньори мерките за подпомагане на бизнеса да се удължат до края на юни. Дължимото за месец март ще се изплати през април. До този момент за бизнеса са изплатени почти 1,2 млрд. лева, съобщи още Сачева.

Споделяне

Още от България