Съдът даде ход на делото на Чорни срещу Муравей Радев

Софийски градски съд даде ход по делото за клевета, заведено от изгонения от България Майкъл Чорни срещу депутата от ОДС и бивш финансов министър Муравей Радев.

Чорни иска 30 000 лв. заради интервю на Радев за Би Ти Ви, в което бившият финансов министър казва, че Чорни фигурира в регистъра на международните перачи на пари и че в няколко държави по тази причина му било забранено да влиза и да пребивава. Бившият финансов министър определя като долнопробен компромат твърдението на Чорни, че той е дарил на фондация "Демокрация" 200 000 долара чрез кипърската офшорна фирма "Ромент трейдинг".

Адвокатите на Чорни днес представиха пред съдебния състав материали, от които трябвало да стане ясно, че фирмата "Ромент трейдинг" била собственост на Майкъл Чорни. В тази връзка те поискаха на следващото заседание по делото да бъде разпитан свидетел във връзка с тези обстоятелства.

В средата на този месец стана известно, че кипърската "Ромент трейдинг" се разследва за пране на пари. Това стана ясно от официално писмо на кипърското финансово разузнаване до българското финансово разузнаване.

Пред БНР днес един от адвокатите на Чорни, Бойко Ботев, отрече тази информация, която се съдържа в официалното писмо на кипърските власти. Той обяви, че нямало данни фирмата да се разследва за пране на пари, защото адвокатите на Чорни влезли в контакт и с представляващия, и с одитора на фирмата, но и двамата не знаели фирмата да се разследва. "Нали ако ги разследват, те трябва да знаят", каза Ботев, цитиран от БНР.

Делото ще продължи на 19 април.

Споделяне

Още от България