Съдът касира изборите за общински съветници в Белоградчик

Върховният административен съд (ВАС) отмени изборните резултати за общински съветници в Белоградчик от последните местни избори.

ВАС за втори път се произнася по делото, след като то бе върнато веднъж за разглеждане в Административен съд Видин. В него бяха посочени допуснати нарушения на избирателния кодекс, невписване в избирателните списъци на ЕГН и данни от документа за самоличност на гласувалите избиратели в две секции в Белоградчик.

Събраните доказателства по делото показаха, че са допуснати съществени нарушения на изборния процес, които биха могли да променят изборния резултат.

Решението на Върховен административен съд е окончателно и не може да бъде обжалвано. Освен това ВАС осъди Общинската избирателна комисия в Белоградчик да заплати на жалбоподателя Радослав Живков разноски по делото в размер на 1500 лева.

Преди два дни обаче ВАС потвърди избора на Борис Николов за кмет на Белоградчик.

Това е поредната община, в която съдът касира изборите. Вече бяха отменени изборните резултати за общински съветници в Кюстендил и Горна Оряховица. Касирани бяха и изборите за кмет на Кнежа.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?