Съдът на ЕС забрани на България да спира от пътуване в чужбина заради дългове

Съдът на ЕС забрани на България да спира от пътуване в чужбина заради дългове

Съдът на ЕС окончателно забрани на българските власти да налагат ограничения за пътуване на своите граждани в рамките на общността заради дългове, става ясно от решение на институцията, публикувано в четвъртък.

Делото е заведеното от Христо Бянков срещу МВР, с което на 17 април 2007 година му е забранено да напуска територията на България и да му бъдат издавани паспорти или заместващи ги документи.

Причината е, че към вътрешното министерство се е обърнал частен съдебен изпълнител, който е информирал институцията, че Бянков има дълг от 200 000 лева към друго частно лице.

В своето решение съдът заявява, че правото на ЕС не допуска прилагане на местните закони, които въвеждат право на налагане на ограничения върху свободата на придвижване в рамките на съюза само защото някой има необезпечен дълг към друго лице.

Съдът на ЕС заявява, че подобни забрани могат да бъдат налагани само с мотивирано решение при налична заплаха за обществения ред и сигурност. Заплахата трябва да бъде доказана изключително с поведението на засегнатото лице. Директива на ЕС от 2004 изрично забранява на държавите членки да налагат подобни забрани, позовавайки се само на икономически съображения, припомня съдът.

Институцията на ЕС един път вече отряза намеренията на България да налага ограничения върху свободното придвижване заради неплатени данъци.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?