Съдът на Катар отказа да отмени доживотната присъда на руските агенти

Двамата руски агенти, арестувани за убийството на бивш чеченски лидер в Катар, загубиха делото по обжалване на доживотните присъди.

Апелационният съд в Катар потвърди присъдите на руснаците, признати за виновни за убийството на Зелимахан Яндарбиев при бомбен атентат през февруари.

Съдията по делото каза, че двамата агенти са действали по заповед от Москва. Русия отрича те да са свързани с убийството.

Яндарбиев, бившият чеченски бунтовнически президент, живееше в изгнание в Доха.

Сътрудниците на руските специални служби Анатолий Биляшков и Василий Покшев бяха задържани в Доха на 19 февруари, шест дни след атентата срещу Яндарбиев, който на излизане от джамия загина при експлозия на поставена под колата му бомба.

Заедно с Биляшков и Покшев бе задържан и първият секретар на руското посолство в Катар Александър Фетисов, с което катарските власти игнорираха дипломатическия статус, осигуряващ му неприкосновеност. По - късно Фетисов беше освободен и на 24 март се върна в Москва.

Руското външно министерство нееднократно заявяваше, че двамата агенти са невинни и изискваше освобождаването и връщането им в родината.

На 30 юни обаче катарският съд призна Биляшков и Покшев за виновни за убийството на Яндарбиев. Адвокатите на руснаците заявиха, че са уверени в невинността на своите клиенти и обжалваха присъдата.

Радио "Ехото на Москва" съобщи в четвъртък, че сега защитата смята да се обърне към емира на Катар шейх Хамад бин Халиф ал Тан с молба руснаците да бъдат върнати в родината им. Съгласно местните закони, емирът има право да помилва, но това е възможно в случай, че родствениците на убития са съгласни.

Междувременно вдовицата на експрезидента на Чечения Малика Яндарбиева е заявила в интервю, че смята за справедливо решението на катарския съд, с което е отклонил апелационната жалба на адвокатите на руснаците.

По думите ѝ, "не си струва да се облекчава наказанието им", още повече, че то и без това си е достатъчно меко. "След обявяване на присъдата аз бях удовлетворена. Това не е само мой мъж, но и лидер на нацията, уважаван, честен, богобоязлив човек", каза Яндарбиева.

Аферата предизвика напрежение в отношенията между Катар и Русия.

Яндарбиев беше вицепрезидент на Чечения по време на първата война с руските сили от 1994 до 1996 година. Той пое президентството, когато лидерът на Чеченското движение за независимост Джокхар Дудаев беше убит от руска ракета през април 1996 г.

Смята се, че Яндарбиев е заминал със семейството си за Катар през 2000 г. Русия се опитваше да издейства екстрадирането му по обвинения в тероризъм, но катарските власти отказаха с мотива, че се съмняват дали процесът срещу него ще бъде справедлив и честен.

Споделяне

Още от Свят