Съдът намали присъдата на цар Киро

Съдът намали присъдата на цар Киро

Върховният касационен съд (ВКС) намали с една година присъдата на Кирил Рашков, известен като цар Киро, за безредиците в Катануца от есента на 2011 г., които доведоха до смъртта на едно момче. Така ромският бос ще лежи в затвора две години и половина. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Преди това две инстанции – Районният съд в Асеновград и Пловдивският окръжен съдQ дадоха 3 години и 6 месеца затвор на Кирил Рашков. Той беше признат за виновен, че на 23 септември 2011 г. се е заканил, че ще убие Веселин Христов и Иванка Петрова.

Иванка Петрова е настойничка на прегазения при размириците в Катуница Ангел, а Веселин Христов е мъжът, с когото тя живее на семейни начала.

Последната съдебна инстанция мотивира решението си да намали наказанието с една година с факта, че двете по-ниски инстанции са пренебрегнали задължението си да определят “всяко наказание за всяко престъпление въз основа на конкретно установените и обсъдени индивидуализиращи обстоятелства".

Според ВКС "само обстоятелствата, които имат значение за определяне на наказанието за конкретно извършеното престъпление и неговите индивидуални особености с оглед и конкретното поведение на пострадалите лица, могат да бъдат оценявани като относими за определяне на наказанията по вид и размер, които да не са само израз на възмездие, а да съответстват и на извършенотодеяние”.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?