Георги Георгиев излезе на свобода без мярка за неоклонение

Съдът обяви ареста и обвинението на митническия шеф от Свиленград за незаконни

Петър Чобанов опроверга Бойко Борисов, че шефът на митниците е подал оставка

Съдът обяви ареста и обвинението на митническия шеф от Свиленград за незаконни

Апелативният спецсъд е освободил от ареста задържания на 21 май за наркотрафик зам.-шеф на митницата в Свиленград Георги Георгиев, като дори не му е определил мярка за неотклонение, съобщи сайтът "Правен свят".

Според магистратите в случая не са събрани никакви доказателства за съществуването на организирана престъпна група, по чието поръчение, според прокуратурата, е действал Георгиев. Напротив – в решението на съда се посочва, че обвинителите са целели единствено промяна на подсъдността на разследването от Хасково в София.

За престъпната банда има данни единствено в показанията на един от разпитаните агенти на ДАНС, който е заявил, че е получена информация, че Георгиев е придобил около пет кг таблетки амфетамин от лице, известно като лидер на такава група, занимаваща се с трафик и разпространение на наркотични вещества. Повече детайли - колко участници има в групата и кой е нейният ръководител, кога е действала липсват.

"Следва да се отбележи още, че освен това показанията на същия агент на ДАНС са изолирани и не се подкрепят от показанията на втория агент - негов колега. Тук е мястото да се посочи, че законът в чл. 219 НПК изисква повдигането на обвинение да бъде извършено след събиране на достатъчно доказателства за виновността на определено лица в извършване на престъпление от общ характер. Съставът на съда намира, с оглед изложеното по-горе, че в конкретния случай повдигането на обвинение по чл. 354а, ал. 2 т. 1 от НК по отношение на Георгиев, представлява заобикаляне на закона с цел промяна на подсъдността на разследване от гр. Хасково в гр. София", пише в определението на Апелативния спецсъд.

Георги Георгиев беше задържан след операция на ДАНС и прокуратурата, която е била сигнал и образувано досъдебно производство, свързано с организирана престъпна група за трансграничен трафик на наркотици. В служебният му автомобил беше открит амфетамин, предназначен за Турция. Тогава беше съобщено, че трафикът щял да се осъществи при футболна среща между митничари от двете държави.

Апелативният специализиран съд опровергава това и отбелязва, че тази версия не почива на никакви доказателства по делото и се опровергава от показанията на шефа на митница Свиленград Валери Стайков. В показанията си той обяснил, че приятелска футболна среща между митническите ведомства се е провеждала веднъж годишно, а футболният мач вече е бил проведен и то в Свиленград, а не в Турция, пише "Правен свят".

При ареста на Георгиев бе съобщено още, че дрогата е открита в служебния му автомобил, но от определение на съда става ясно, че колата е била ползвана и отговорника за автопарка на митницата, а не само от Георгиев. Заради това съдът смята, че не може да се прави категоричен извод, че именно обвиняемият е оставил там наркотиците.

Междувременно финансовият министър Петър Чобанов опроверга твърдение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че шефът на агенция "Митници" Павел Тонев е подал оставка.

"Шефът на "Митници" нито е подавал оставка, нито аз съм я приемал. Шефът на Митници" има конкретна задача в посока подобряване на събираемостта и продължава да работи", каза финансовият министър в кулоарите на парламента, където дойде за гласуването на вота на недоверие към правителството.

В отговор на въпрос дали има някакви проблеми с този пост, Чобанов посочи: "Постът шеф на "Митници" в момента се изпълнява от конкретен човек, който е професионалист, бил е част от системата. Това колко не са събрани приходи е плод на друга дискусия. Като цяло, както казах, продължават неговите усилия за подобряване на събираемостта".

Споделяне

Още по темата

Още от България