Съдът отказа да отстрани за трети път Софиянски от кметския пост

Софийски градски съд отказа да отстрани от длъжност кметът на столицата Стефан Софиянски. Решението, което може да се обжалва пред Апелативния съд, бе по третото поредно искане на прокуратурата за отстраняване на столичния кмет, този път за сделката за бизнес центъра на ул."Гурко"1. Обвинението на прокуратурата срещу Софиянски е, че е извършил престъпление по служба и е проявил безстопанственост.

Софиянски вече бе махнат временно и след два месеца - възстановен на поста си по първото дело на прокуратурата срещу него, за сделката за Централни хали. Миналата седмица кметът отново бе отстранен от поста си, този път за сделката за "Милениум център". Софиянски обжалва това решение на градския съд пред Апелативния.

Отказът на градския съд за трети път да отстрани Софиянски се мотивира с липсата на достатъчно основания, че като действащ кмет Софиянски може да затрудни разследването за бизнес центъра, използвайки служебното си положение. Според съда, до този момент са били събрани всички оригинални документи, необходими за разследването и не съществуват данни, които да говорят, че кметът би могъл да повлияе на събирането на доказателствата или разпита на свидетели по делото. Като мотив за отказа бе посочено, че е налице пълно съдействие от страна на столичната община, както и че не съществува опасност Софиянски да извърши друго престъпление, свързано с това разследване.

Прокурорката по делото веднага заяви, че ще протестира решението пред Апелативния съд.

Софиянски коментира, цитиран от БНР, че очевидно целта на атаката срещу него не е да има нови кметски избори в София, а той да бъде отстранен от работа. По думите му, нови избори в София няма да има и той ще си бъде на работа. Кметът заяви, че не е оптимист за следващите действия на прокуратурата и не очаква атаките срещу него да бъдат прекратени скоро.

Споделяне

Още от България