Съдът пак отказа на Митьо Очите

Съдът пак отказа на Митьо Очите

Бургаският апелативен съд за преден път отказа да пусне от ареста несебърския сенчест бизнесмен Димитър Желязков – Митьо Очите. Той и още дванадесет мъже от близкото му обкръжение са зад решетките от началото на април по обвинение за участие в организирана престъпна група, разпространяваща наркотици. По-късно обвинението за т. нар. “наркопирамида” по Южното Черноморие бе допълнително отежнено с прибавянето на квалификацията “въоръжена група”.

Съдиите се съгласиха с мотива на прокуратурата, че предпоставките за задържането на Желязков продължават да са налице, което се доказвало от събраните доказателства, сочещи го като организатор и ръководител на   “въоръжената наркопирамида”.

Желязков, който иска да бъде пуснат от ареста, твърди, че от четири месеца е преглеждан само веднъж от лекар и когато е молил за медицински преглед в затвора, е бил посещаван от зъболекар.

Арестантът бил прегледан пълноценно едва на 24 юли и било установено, че има синусова тахикардия и пулс 104 удара в минута. Лекарят е препоръчал допълнителни консултации със специалист, но такива до момента не са направени.

Преди седмица разглеждането на мярката за неотклонение бе отложена, тъй като защитата поиска подробна справка за броя и вида на камерите, които са разположени в стаите за свиждане на затворниците с техните адвокати. Адвокат Илиян Висилев твърди, че помещението в бургаския затвор е единственото в страната, оборудвано с камери. Според него една от инсталираните там три камери е насочена към лишения от свобода, а другите две – към мястото на защитника. Той е убеден , че това е противозаконно, тъй като може да обменя информация с клиента си, която е неприкосновена.

Адвокатът говори и за нарушаване на основните човешки права на Желязков, но това не трогна съдиите.

През февруари т.г. полицията задържа още две лица, в чийто апартамент бяха открити 10 кг. дрога, оръжие и боеприпаси. Преди месец наблюдаващият прокурор по делото Светлозар Костов съобщи, че има още две лица, привлечени по делото.

Споделяне

Още от България