Съдът ще се произнесе до месец за уволнението на прокурора Цеко Йорданов

В едномесечен срок Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалбата на Цеко Йорданов срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което му беше наложено дисциплинарно наказание "уволнение", съобщиха от съда в четвъртък.

Йорданов беше уволнен заедно с Ангел Илиев с тайно гласуване на съвета на 7 февруари. Формулировката за освобождаването на Йорданов и Илиев беше, че двамата прокурори са извършили нарушения, които са довели до уронването на престижа на съдебната власт. В аргументите си за освобождаването на двамата главният прокурор Борис Велчев допълни, че в някои от случаите Йорданов и Илиев са се произнасяли извън компетентността си, или са издавали нерегламентирани устни указания.

На заседанието си в четвъртък ВАС е отложил разглеждането на жалбата на Ангел Илиев. Съдът е отложил делото, тъй като е преценил, че ВСС трябва да представи като доказателства стенографските протоколи от заседанията, на които е избран дисциплинарният състав, който е разглеждал дисциплинарното производство срещу Илиев. След като ВСС представи исканите доказателства, ВАС ще насрочи ново заседание за разглеждане на жалбата на Илиев.

Поради необходимостта от нови доказателства ВАС е отложил и делото по жалбата на Ваня Савова срещу решението на ВСС, с което е отхвърлено  предложението на председателя на конкурсната комисия за  назначаването на жалбоподателя на длъжността "прокурор във  Върховна касационна прокуратура".

Споделяне

Още от България