Съдът в Люксембург отказа на САЩ достъп до лични данни

Съдът на Европейските общности в Люксембург обяви за незаконно споразумението между ЕС и САЩ, което позволява данните на пътниците на европейските авиолинии да бъдат предавани на американските власти, съобщи във вторник ББС.

Съдът в Люксембург е заявил, че споразумението от май 2004 г. не осигурява защита на личната неприкосновеност на европейските пътници.

Искането за анулиране на споразумението бе направено от Европейския парламент.

Европейските авиокомпании бяха задължени да предоставят на американските власти имената на пътниците, адресите им и информация за кредитните им карти.

Мярката, на която се противопостави Европейският парламент, беше предназначена за предотвратяване на терористични действия, припомня ББС.

Според записаното в споразумението, 15 минути след излитането за Съединените щати европейските авиолинии трябваше да изпратят на американските власти 34 лични информации за пътниците на борда.

Вашингтон предупреди, че съдебното решение ще доведе до тежки глоби и отказ от право за кацане на всяка авиолиния, която не изпълнява споразумението.

Европейската комисия, правителствата на страните в ЕС и САЩ подписаха споразумението въпреки възраженията по отношение на личните данни от страна на Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа