Съдът в Страсбург осъди България за рекордните 462 000 евро

След 24 години процесът за "Павлитовата къща" в Пловдив приключи

Съдът в Страсбург осъди България за рекордните 462 000 евро

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати рекордната досега сума от 462 000 евро за нарушение на правната сигурност и правото на собственост. Парите се дължат на седем български граждани по делото "Ченгелян и други срещу България", осъдили държавата заради несправедлив отказ на реституция.

 

Делото е за една от най-красивите къщи в Стария Пловдив – Павлитовата (Синята) къща. Тя е обявена за паметник на културата през 1949 г., а през 1966 г. е национализирана.

 

Собствениците са получили за имота си едва 14 000 лв. Срещу тези пари държавата е взела къща със застроена площ 480 кв.м. Сградата е претърпяла сериозен ремонт след пожар, унищожил част от нея през 1978 г.

 

През 1992 г. наследниците подават искане за връщане на собствеността им, но община Пловдив отхвърля иска им. Така започва една истинска съдебна сага в българските съдилища.

 

През 1998 година собствениците печелят делото пред Върховния административен съд (ВАС) и връщат дадените им 14 000 лв. ВАС обявява, че отчуждаването от 1966 г. е незаконно. Причината е, че законът от 1966 г. позволява да се отчуждават имоти, ако целта е да се строи нов обект. Такъв обаче не е построен, а къщата си стои и до днес.

 

Така през 2001 г. наследниците на Павлитовата къща получават нотариален акт, в който са посочени като собственици на имота. Във всяка нормална държава това щеше да сложи точка на случая.

 

Но не и в България

 

Община Пловдив отказва да предаде имота, защото междувременно си е издала акт за публична общинска собственост. Местната управа така и не изпълнява съдебното решение на ВАС.

 

Наследниците завеждат ново дело срещу общината за незаконно владеене на техния имот. Шест години по-късно искът им е отхвърлен от Върховния касационен съд (ВКС). Според ВКС решението на Върховния административен съд няма никакво значение. Аргументите са, че по делото пред ВАС общината не е участвала като страна.

 

По делото обаче участва кметът на Пловдив, което е сметнато за недостатъчно. Плюс това ВКС твърди, че ремонтът на сградата след пожара е бил толкова мащабен, че къщата може да се смята за нов обект. Това води до отхвърляне на реституционните претенции.

 

Наследниците се сблъскват с правен абсурд. От една страна те имат окончателното и неотменено решение на ВАС, което ги обявява за собственици. От друга страна имат окончателното решение на ВКС по делото за незаконно владеене, което е в полза на община Пловдив. Единственият изход е да се жали пред съда в Страсбург.

 

Европейският съд приема още през 2016 г., че на община Пловдив незаконно е даден "втори шанс" да преразгледа вече решен съдебен спор. Това е нарушение на принципа на правната сигурност, който е основен във всички демократични държави. Държавата получава четири месеца да уреди въпроса с наследниците. Те искат държавата да им върне имота или да им го плати по пазарна цена. България не успява да постигне споразумение.

 

Поради това Европейският съд в Страсбург излиза с второ решение. С него се присъжда, че в срок от три месеца наследниците трябва да получат 312 000 евро за къщата и 150 000 евро за пропуснати ползи – общо 462 000 евро. Сумата щеше да е още по-голяма, но държавата успява да се пребори за приспадане на 180 000 евро, Това са признатите разходи по ремонтите на имота.

 

Жалбоподателите са представлявани от адвокатите Михаил Екимджиев, Катина Бончева и Гинка Черничерска.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?