Съдът върна на изходна точка делото срещу прокурора Славчо Кържев

Съдът върна на изходна точка делото срещу прокурора Славчо Кържев
Вместо да произнесе присъда, Софийският градски съд възобнови в понеделник съдебното следствие срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев. Така съдът ревизира собственото си решение и постанови разпит на още свидетели по случая.

Срещу Кържев има две обвинения – за престъпление по служба и престъпление срещу правосъдието.

Според юристи подобно връщане на дело, което се влачи вече трета година, не е обичайно. Миналата седмица се състояха пледоариите на страните и прокуратурата поиска една година условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок за обвиняемия. Съдът трябваше да произнесе решението си в понеделник, но прецени, че все още има обстоятелства, които не са изяснени.

След няколкодневен размисъл съдия Петя Кънчева изненада всички страни и обяви, че трябват още разпити и справки. Прокурор Любка Кръстева коментира, че съдът има няколко варианта и "приложи единият от тях“. По думите ѝ и рядко се случва съдът сам да отмени хода на делото по същество. Според обвинителния акт, в периода от 1 април до 9 юни 2004 г. Кържев е превишил властта и правата си и иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела в София. Опитал да убеди ищеца Георги Стоянов за постигане на спогодба със собствениците на фирма "Вектор АВ" ООД Андрей Заднепровски и Виктор Константинов. За целта Кържев е призовал Георги Стоянов в прокуратурата и го уговарял и склонявал да се откаже изцяло, или да намали размера на претендираната от него обща сума по гражданските дела в размер на 31 154 лева.

Кържев е обвинен и за това, че на 8 февруари 2002 г. е склонявал прокурора Петьо Петров (сега следовател и основен свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев по делото за подкуп – бел.ред.) да върне на Петър Милев, обвиняем по досъдебно производство, лек автомобил "Опел Вектра", който бил предмет на спорна собственост.

Следовател по производството е бил Ясен Тодоров, срещу когото Милев е подал жалба. Обстоятелствата около тази жалба обаче не са изяснени напълно, според съда.

Магистратите решиха, че на следващото заседание, насрочено за 17 декември, ще бъдат разпитани свидетелите Ясен Тодоров, Петър Милев и неговият адвокат. Трябва да се изясни кога Милев е подал сигнал в районната прокуратура срещу следователя Ясен Тодоров (който в момента е инспектор към Инспектората на ВСС).

Между двамата ще се състои очна ставка.

Следствието ще проверява дали подадените от Милев сигнали не описват корупционна схема в районната прокуратура чрез справки и разпит на още лица.

Кържев твърди, че по негово време сигнал е бил депозиран и той е бил препратен във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Според обясненията му, той не е разговарял подробно с Ясен Тодоров за сигнала. Съдът ще изиска да се направи справка във ВКП дали е депозиран някакъв сигнал срещу следователя.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?