Съдът задължи БНБ да обяви бонусите на управата си преди фалита на КТБ

Мартин Димитров и Петър Славов. Снимка БГНЕС

Върховният административен съд задължи Българската народна банка да обяви как членовете на Управителния ѝ съвет са разпределили бонусите, получени преди фалита на Корпоративна търговска банка. Произнасянето е след жалба на депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов след отказ на БНБ да им предостави исканите данни.

Димитров припомни, че за първите 6 месеца на 2014 г., преди поставянето на КТБ под специален надзор от Централната банка, шефовете на регулатора са си разделили 557 хил. лв. бонуси.

"Кой колко е получил, какви допълнителни възнаграждения е получил шефът на банковия надзор преди фалита на КТБ? Как е била оценена неговата работа? Кой ги е определил? Това трябва да ни бъде отговорено съгласно решението на съда. Призоваваме БНБ, след това ясно осъдително решение, да не търсят нови вратички, да не се крият, а да отговорят на нашите въпроси", коментира пред журналисти в парламента Мартин Димитров. той призова новият управител на БНБ Димитър Радев "да покаже, че наистина води нова политика и да изпълни решението на съда в кратки срокове тази седмица".

Депутатът Петър Славов посочи, че решението на съда ще има тежест за всички публични длъжности.

"Това решение е знаково и има обществена значимост не само по конкретния казус, а за всички публични длъжности на практика е приложимо, че техните възнаграждения не могат да бъдат определяни било то като служебна тайна, било като класифицирана информация или нещо подобно и да бъдат крити от обществото", каза Славов.

Двамата посочиха, че от Реформаторския блок отново ще предложат промяна в закона, която да определи таван на възнагражденията в БНБ и останалите регулатори.

Споделяне

Още от Бизнес