Саддам Хюсеин “обяви гладна стачка”

Саддам Хюсеин “обяви гладна стачка”

Главният адвокат от групата защитници на бившия иракски лидер Саддам Хюсеин заяви, че клиентът му и другите седем подсъдими в този процес са обявили гладна стачка в знак на протест срещу убийството на още един от юристите му, съобщи в четвъртък ББС.

Оглавяващият групата на защитата заяви, че стачката на подсъдимите ще продължава до тогава, докато на него и колегите му не бъде осигурена международна охрана.

Хамис Обейди, един от водещите адвокати в процеса срещу бившия президент на Ирак Саддам Хюсеин, беше убит в сряда сутринта.

По думите на главния защитник Халила Дулайми, в сряда сутринта Обейди е бил отвлечен от дома си от неизвестни лица, облечени в униформа на полицаи. Впоследствие тялото му беше намерено в Багдад близо до бедния шиитски квартал Садр сити с няколко огнестрелни рани по него.

Това е третият поред защитник на Саддам, който става жертва на убийство.

В понеделник, приключвайки свидетелските показания пред съда, прокурорите заявиха, че Саддам и други двама подсъдими трябва да бъдат осъдени на смърт заради военни престъпления.

В четвъртък иракският съд бе призован да не издава смъртна присъда срещу Саддам от кардинал Пол Пупар, който се произнесе от  името на Римо-католическата църква, предаде радио “Ехото на Москва”, цитирано от Агенция Фокус. Пупар ръководи папския съвет по междурелигиозен диалог и координира отношенията с представителите на ислямската религия.

Процесът срещу бившия  президент на Ирак продължава вече осем месеца и в момента е обявено прекъсване. Съдът трябва да издаде присъда след 10 юли, когато последната си реч ще произнесат представителите на защитата.

Самите подсъдими отричат вината си за гибелта на 148 мюсюлмани шиити в град Дуджаил през 1980 година. Обвинението смята, че клането в градчето е отговорът на властите на неуспелия опит за убийство на Саддам Хюсеин.

Споделяне

Още от Свят