Саддам предложи помощ на Буш

Саддам предложи помощ на Буш

Саддам Хюсеин вярва, че САЩ ще потърсят помощта му при потушаването на кървавите безредици в Ирак. Това заявява пред Асошиейтид прес главният адвокат на бившия иракски диктатор Халил ад Дулайми, цитиран от БТА.

Дулайми се позова на свой разговор с клиента си от 20 юни, в който бившият президент на Ирак му обяснил, че „тези марионетки в иракското правителство, които американците сложиха на власт, са безпомощни” и не могат да защитават нито себе си, нито иракския народ.

Американците със сигурност ще дойдат при мен, при законното лидерство на Саддам Хюсеин и при Баас, за да ги избавим от огромното им затруднение, изразил увереност сваленият диктатор.

В момента той очаква в килията края на процеса срещу него в иракския съд по обвинение за престъпления срещу човечеството.

Когато 44-годишният адвокат го попитал дали е склонен да помогне на САЩ, Саддам отговорил, че би го сторил "в името на двата народа - на иракския и на американския".

Със същия лайтмотив, но обогатен с още аспекти от затворническата логика на бившия иракски диктатор, са и разкритията на Дулайли от срещите му със Саддам в неделния брой на Ню Йорк Таймс.

По думите му Саддам „не храни илюзии” каква ще е съдбата му. „Той е уверен, че ще получи смъртна присъда. Знае също, че ако има нещо по-тежко от смъртната присъда, ще го получи”, казва главният му адвокат.

Сваленият диктатор твърдял, че САЩ ще използват присъдата, за да го накарат да им помогне в потушаването на съпротивата и да ги „извади от кашата”. „Г-н Хюсеин смята, че американците дори може да го върнат на поста президент”, разкрива помислите на Саддам Халил ад Дулайми

Същевременно, иракският премиер Нури ал Малики, представи в неделя пред парламента на държавата плана си за национално помирение, предвиждащ амнистия за бунтовниците, които не са извършвали престъпления и не са участвали в терористични операции.

Няколко часа по-късно, посланикът на САЩ в Ирак Залмай Халилзад призова бунтовниците да сложат оръжие и да се включат в мирния процес.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?