Съдебните актове в разрез с доказателствата също са корупция

Съдебните актове в разрез с доказателствата също са корупция

Голяма част от нарушенията в прокуратурата се вършат от професионалистите, които работят там. Това каза завеждащият отдел

Инспекторат на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Малена Филипова в петък по време на кръгла маса за противодействие на корупцията в съдебната система.

Корупция в съдебната система не са само подкупите. Тя се осъществява и чрез съдебни актове в разрез с доказателствата – тенденциозно образуване и прекратяване на дела и неправилна квалификация на престъплението от самото начало, посочи Филипова. Според нея в такива случаи има престъпление по служба и трябва да се търси наказателна отговорност.

Малена Филипова съобщи и за тревожни случаи, в които съдът и прокуратурата са се обединили в обслужването на нечии интереси при определени дела.

Тя изтъкна, че липсва ясен механизъм за събиране на доказателства при дисциплинарните производства.

Завеждащият Инспектората във ВКП предлага специален орган в съдебната система да контролира актовете на съдии и прокурори по същество и да се търси отговорност на провинили се магистрати

Този орган може да е вътрешен инспекторат с разширени правомощия, който може да се избира или от съдебната система или от парламента.

Депутатът от СДС Елеонора Николова подкрепи идеята и допълни, че все още има време това да бъде включено в четвъртата поправка на конституцията.

Според зам. - председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков обаче е възможно да има само институционален контрол пред по-горните съдилища и прокурори.

Нивото на корупцията сред магистратите не е по-високо от това в другите институции, каза Ненков, който е и член на Висшия съдебен съвет. Като доказателство за това той изтъкна, че във ВСС не са получавани например сигнали от чужди инвеститори. Във ВСС постъпват основно сигнали за съдебни решения, каза Ненков.

Той не отрече да има случаи на подкупи за решаване на определен казус в нечий интерес, но според него те са малко. По-опасно е, ако има друга зависимост - между съдиите и други власти - например политическа или общинска, уточни зам.-шефът на ВКС.

Споделяне

Още от България