Съдените в Либия български медици си идват у дома до септември

Съдените в Либия български медици си идват у дома до септември

Българските медицински сестри, срещу които вече седем години се води процес в Либия за умишленото заразяване на над 400 деца с вируса на СПИН, ще се завърнат в България до края на септември. Това заяви в петък пред Дарик радио заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев.

"В това аз съм убеден. Най-късно до края на август, септември, ако не и по-рано те ще се завърнат в родината си. Всички институции полагат максимални усилия и използват целия си дипломатически, финансов, медиен и човешки ресурс за осигуряване на справедлив изход от делото", допълни заместник-министърът.

Междувременно вестник “Либия днес” съобщи, цитиран от БТА, че първото заседание от новия процес срещу българските сестри и палестинския лекар ще се състои на 11 май. Вестникът се позовава на осведомен съдебен източник от Триполи.

Друг съдебен източник съобщава, че либийските власти са решили процесът да бъде преместен от Бенгази в Триполи от съображения за сигурността на българските медицински сестри. Повечето от заразените с вируса на СПИН деца са от Бенгази.

Делото ще се гледа от десети състав на Наказателния съд на Триполи. Председател на състава е Махмуд Хуеиса. Той е известен със справедливостта си, има дългогодишен опит в съдебните процеси и бил избран да ръководи делото, за да бъдат успокоени родителите на заразените деца, казал източникът на “Либия днес”.

След като на 25 декември 2005 г. Върховният касационен съд на Джамахирията отмени смъртните присъди на сънародниците ни и върна делото за ново разглеждане от първа съдебна инстанция, очакванията бяха, че до края на този месец процесът ще започне отново.

Д-р Здравко Георгиев, който вече е изтърпял присъдата си за валутни престъпления, отдавна трябваше да е в България, но до момента либийските власти бавят без обяснения документите му.

Пред Инфо радио координаторът на защитата на българските медици адвокат Траян Марковски каза в петък, че не знае със сигурност дали заседанието по делото срещу медиците ни ще бъде насрочено на сочената от либийския вестник дата, но както гледал сроковете между водените досега дела по случая, предполага, че насрочването може да е за края на месеца или за началото на следващия.

Адвокат Марковски каза още, че защитата на медиците ни ще поиска още на първото заседание да бъде променена мярката срещу сестрите и те да бъдат освободени от затвора, където са вече седем години. Той не се ангажира колко може да трае новото дело, кога ще завърши и с каква присъда, но допълни, че е оптимист и при събраните и представени доказателства за невинността на нашите медици съдът може да издаде и оправдателна присъда.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?