Съдиите поискаха публично извинение от финансовия министър

Съдиите поискаха публично извинение от финансовия министър

Съюзът на съдиите в България (ССБ) поиска публично извинение от финансовия министър Симеон Дянков, както и публично да заяви, че в бъдеще ще се въздържа от коментари към съдиите, които са манипулативни и обидни, предаде "Правен свят", като цитира отворено писмо на съюза до Дянков.

Повод за исканото извинение е коментарът на Дянков от миналата седмица по повод решението на Висшия съдебен съвет да поиска от финансовото министерство разблокиране на 10 млн. лева от преходния остатък за коледни премии по половин заплата на всички магистрати и съдебни служители.

В петък пред Нова телевизия Дянков заяви, че съдебната система е "най-нереформираният, най-критикуваният сектор, единственият сектор, заради който Европа ни критикува", както и "гнусно е това, което става... на фона на несправянето им", "бонусите на съдебната система са поредния такъв скандал, това е скандал, дори да става въпрос за 10 млн. лв., тия 10 млн. лв. са... с 5 лв. да вдигнем детските на всички деца в България".

В писмото ССБ казва, че е недопустимо Симеон Дянков да вменява на магистратите нерешените от години проблеми с реформата на съдебната система. Основно задължение на съдиите да гледат дела въпреки насажданата срещу тях вражда срещу тях и въпреки нереформираната съдебна система.

"Реформата е съвместна отговорност на законодателната и изпълнителната власт. Но независимо от това чия е отговорността по Конституция, отчетливи са усилията на редовите съдии за нейното провеждане. Тези усилия обаче не са по служба и не носят комфорт, защото много често срещат не добронамереност, а съпротивата на статуквото", се казва още в писмото на ССБ.

Съдиите казват, че не бива да бъдат обвинявани за липсата на политическа воля за реална промяна. Затова е унизително да се твърди, че съдиите не се справяли с работата си, което не съответства и на констатациите в последния мониторингов доклад на Европейската комисия, се казва още в писмото на организацията.

"Безотговорен е подходът Ви да противопоставяте съдиите, прокурорите и следователите на останалата част от обществото, като манипулативно се опитвате да внушите, че средствата от бюджета на съдебната власт биха могли да бъдат пренасочени към най-уязвимите социални групи от обществото. Такава позиция е недостойна и популистка, защото освен че не решава наболелите социални проблеми, е основана на невярно твърдение. Министърът на финансите знае, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен, че държавната субсидия за него е целева и че средствата от нея не могат да бъдат пренасочени другаде. Неосведомените граждани могат да Ви повярват, че заради бюджета на съдебната власт не се увеличават детските надбавки, но това не е вярно и от него не произтича никаква полза", казват още от ССБ.

Миналата седмица представляващият ВСС Соня Найденова заяви, че изказването на Симеон Дянков е непродуктивен начин на взаимодействие между институциите.

Споделяне

Още от България