Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдилищата минават на електронно призоваване от 2014 г.

Осъдените на пробация ще носят електронни гривни

2 коментара
Съдилищата минават на електронно призоваване от 2014 г.

Съдилищата минават на електронно призоваване, а осъдените на пробация ще бъдат контролирани с електронни гривни. Ще бъде направен и ремонт на затворите във Варна и Бургас, като 600 лишени от свобода с по-лек режим на излежаване на присъдите ще отидат в общежития. Това трябва да стане факт най-късно от 2014 г. с 10 млн. евро, осигурени по финансовите механизми на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и на Норвегия.

Така за първи път стратегията за развитие на съдебната система, приета през 2010 г., получава реална подкрепа, отбеляза министърът на правосъдието Диана Ковачева след подписването на договора.

Общо по двата финансови механизма на ЕИП и на Норвегия България получава 126.6 млн. евро за периода 2009 – 2014 г. Това е над три пъти увеличение на помощта спрямо предишния период 2007 – 2009 г., отбеляза Грю Ларшен, държавен секретар и зам.-министър на външните работи на Норвегия.

Средствата ще бъдат насочени към няколко сектора – околна среда, правосъдие и вътрешен ред, културно наследство, човешко и социално развитие и гражданско общество. В сряда бяха подписани първите шест договора от общо 15.

За Министерство на правосъдието – 10 млн. евро

За подпомагане на съдебната реформа и подобряване на достъпа до правосъдие, за което България е критикувана редовно в докладите на Европейската комисия, отиват 10 млн. евро.

С тях най-после ще бъде въведена системата за е-призоваване по дела. Това няма да бъде задължително, а ще се прилага само за тези, които писмено заявят, че желаят да бъдат призовавани по електронен път. Ще се използва пилотният модел, който сега работи в Сливенския съд. За целта всеки свидетел, вещо лице, адвокат или подсъдим писмено заявява, че иска да получава призовката на посочената от него електронна поща, обясниха от Министерството на правосъдието. Предвидените средства за електронното призоваване са 3 млн. евро.

В рамките на този проект ще бъде направено и обучение на магистратите от Националния институт по правосъдие, както и на звеното в правосъдното министерство, което ни представлява процесуално в съда в Страсбург. Ще се разработи и механизъм за компенсиране на българите, понесли вреди заради бавно правосъдие.

Вторият проект на Министерството на правосъдието за 7 млн. евро е за подобряване на условията в българските затвори. По тази линия също редовно търпим критика от ЕС и неправителствени организации заради лошите условия в местата за лишаване от свобода.

За ремонта на затворите в Бургас и Варна и ремонтирането на две общежития в близост до двата морски града са планирани 5 млн. евро. Ефектът от мярката е, че след ремонта около 600 затворници на по-лек режим ще бъдат преместени при човешки условия в обновените общежития, посочи министър Ковачева. Така, вместо да са като сардини в помещенията,  затворниците ще разполагат с 3 кв.м площ, с което почти изпълняваме европейското изискване от 4 кв.м на затворник, обясниха от правосъдното министерство.

По проекта ще бъдат модернизирани медицинските центрове в затворите в София и Ловеч. Ще се направи ремонт и на учебния център в столичния затвор.

На затворниците, които са в режим на пробация, ще бъде въведен електронен мониторинг. На всеки един от тях ще им бъде поставена електронна гривна и така ще се знае във всеки един момент къде се намират, посочи министър Ковачева.

За зелена индустрия – 14 млн. евро

Най-големият сключен договор в сряда бе за т.нар. зелена индустрия за 12 млн. евро. По него могат да кандидатстват фирми, неправителствени и научни организации с проекти за екологично и дистанционно управление на бизнеса. Задължително условие е българската фирма да има за партньор норвежка компания.

За подготовката на един проект се дават 10 000 евро, а още 1200 евро се отпускат за пътуването до Норвегия за установяване на контакт с местния партньор. Норвежката държавна агенция “Иновация Норвегия” е програмен оператор. Първият прием за проекти се отваря в края на октомври 2012 г.

За гражданското общество – близо 12 млн. евро

Финансовият механизъм на ЕИП ще продължи да подкрепя гражданското общество в България. За този програмен период предвидените средства са 11.79 млн. евро. Тази програма е една от малкото, които продължават да подкрепят развитието на гражданския сектор и приноса му за социалната справедливост, демокрацията и устойчивото развитие.

Програмен оператор по проекта е институт “Отворено общество” в партньорство с фондация “Работилница за граждански инициативи”. Ще има три приема за набиране на проекти. Първият ще бъде през януари 2013 г., следващият в началото на 2014 г. и последният 2015 или 2016 г.

Ще се подпомагат проекти, които допринасят за развитието на демокрацията и човешките права, социалното включване, насърчават активно гражданското участие, доброто управление и прозрачност. По 10% от близо 12 млн. евро ще отидат за проекти за подкрепа на деца и за интеграция на ромите.

За децата и младежите – 7.86 млн. евро

За подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск са предвидени 7.86 млн. евро.  Програмата за България ще се насочи към намаляване на отпадането на деца от училище. Предвидени са специфични мерки за образователната интеграция на ромските деца. Ще бъдат създадени и младежки центрове със знак за качество на съвета на Европа.

Програмен оператор е Министерството на образованието. Планирано е да има два приема на проекти. Единият прозорец ще бъде отворен през декември 2012 г., а другият през юни 2013 г. Изпълнението им трябва да завърши през 2016 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Анонимен
    #2

    Аз не искам да ме призовават електронно. Нека ме търсят и по постоянен, и по настоящ, и по бъдещ адрес. И като не ме намерят няма как да постановят присъдата. Какви са тия виртуални "работи". Крайно време е да почнат малко и тия в съда да работят, че тия 5 (пет) бона средна заплата трябва и да се заслужат. Рушветите отделно, за тях няма да коментираме. No comment.

  2. Анонимен
    #1

    Няма ли да минат и на виртуални заплати ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.