Садр се зарече да остане в Наджаф и да продължи борбата

Радикалният шиитски водач Моктада Садр отказа да се подчини на заповедта на временното иракско правителство да изведе подчинената му Армия на Махди от град Наджаф, където продължават сраженията с американските части и иракските правителствени сили.

На пресконференция в най-голямата джамия - тази на Имам Али, той заяви, че ще остане и ще защитава града до последната капка кръв. Моктада Садр говори ден след като иракският премиер Ияд Алауи посети Наджаф и призова шиитските милиции да се оттеглят.

"Аз и Армията Махиди ще продължим съпротивата. Аз оставам в светия Наджаф и никога няма да го напусна...", беше отговорът на Садр.

Тези дни временният министър - председател на Ирак Ияд Алауи неочаквано посети Наджаф, където проведе преговори с губернатора на града Адан Зуруфи.

"Ние мислим, че въоръжените лица трябва да напуснат свещените градове и джамиите на Имам Али, да захвърлят оръжие и да се подчиняват на закона", заявил Аллауи. Той още веднъж подчерта, че властите не смятат да арестуват Моктада Садр, но и че преговори с него могат да се започнат само след като шиитското опълчение свали оръжие.

По-рано през деня премиерът покани Садр да вземе участие в планираните за следващата година избори. "Политическият процес е открит за всички, за всички, които признават върховенството на закона", каза той.

Междувременно шест души загинаха и няколко други бяха ранени при взрив на кола-бомба край град Баакуба, северно от Багдад. Представители на полицията казаха, че взривът вероятно е целял да бъде убит заместник-губернатора на провинция Дияла.

Американски морски пехотинец беше убит в провинция Анбар, западно от Багдад.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: