Съкратените от търговищкия акумулаторен завод ще получат по 14 заплати

Синдикатите определят като лош сигнал оттеглянето на американския инвеститор “Енерсис”

Подписани са нови, значително по-добри обезщетения за работниците, които предстои да бъдат освободени от акумулаторния завод "Енерсис" в Търговище, собственост на едноименната американска компания, увери във вторник лидерът на синдикалната организация "Металици" към КНСБ в завода Аглика Минева.

 

По думите ѝ, е договорено 419-те души, които предстои да бъдат съкратени от 1 април 2014 г., да бъдат компенсирани с по 14 заплати, като хората с увреждания и тези, които предстои да се пенсионират до края на 2014 г., ще получат по 6 заплати допълнително. Същия размер компенсации ще получат вдовците, които се грижат за деца. В случаите, когато двама членове от едно семейство са работили в "Енерсис", ще се дават по 14 заплати плюс три допълнително за всеки член.

Първоначално ръководството на акумулаторния завод предлагаше по четири брутни работни заплати и изплащане на неизползваните отпуски. В събота търговищките синдикалисти обявиха, че са успели да се споразумеят за компенсация от 12 брутни заплати плюс допълнителни обезщетения според Кодекса на труда за хората в предпенсионна възраст, хората с увреждания и семействата.

Американският гигант "Енерсис" е световен лидер в производството на индустриални батерии, който оперира в над 100 държави и държи над 20 на сто от световния пазар в този сектор, а приходите на компанията през 2013 г. възлизат на 2.28 млрд. долара.

Въпреки това от "Енерсис" обявиха миналата седмица, че спират производството на тягови и стационарни батерии в Търговище и ще продължат да произвежда само батерии за подводници, при което работата си ще запазят около 120 души. Като основна причина за спирането на 80 процента от дейността на завода ръководството посочи "влошаването на условията в сектора на европейския пазар и наличието на производствен свръхкапацитет".

По думите на изпълнителния директор Ойген Петерханс, производството ще бъде замразено временно и ще се поддържа в готовност за пускане в експлоатация "при позитивно развитие на условията на пазара".

Той се е срещнал и с представители на Българската агенция за инвестиции, които изразили готовност да търсят потенциален инвеститор, който да купи дружеството и да продължи работата в предвидените за затваряне производства.

Правителството трябва да анализира въпроса с напускането на американския бизнес от България, каза председателят на синдикалната федерация на металиците Васил Яначков и определи това като "лош сигнал като цяло". Според него, правителството трябва да си зададе въпроса защо бизнесът бяга от страната, както и да се проведат срещи с американския посланик.

Споделяне

Още от Бизнес