Сакскобургготски очаква здравият разум да надделее и повече българи да се ваксинират

Сакскобургготски очаква здравият разум да надделее и повече българи да се ваксинират

Бившият премиер и бивш монарх Симеон Сакскобургготски обяви, че му се иска да вярва, че в България ще надделеят здравият разум и гражданският пример и повече хора ще се ваксинират срещу коронавирус.

"За България се коментира, че сме първата страна по смъртност от Covid-19 в Европейския съюз. Това, което ме озадачава, е изключително ниският брой ваксинирани хора в страна, в която образованието и културата са високо ценени", казва Сакскобургготски в интервю за испанското списание "Ванитатис".

Той обръща внимание на това, че в страната се разпространяват измами за последствията от ваксинацията.

"Тъжно ми е да виждам такава разлика между Португалия и България, две държави, намиращи се в двата края на Европа – в Португалия над 80% от населението са ваксинирани, срещу едва 22% в България. Искам да вярвам, че и тук ще надделеят здравият разум и гражданският пример, както в другите държави", добавя бившият премиер.

Според него обаче предизвикателствата около пандемията може да изважда най-доброто от хората.

"Примери за това са жестовете на солидарност с медиците, случаите на взаимопомощ, млади хора, които се грижат за най-уязвимите, и може би колективното съзнание за опасността, която представлява тази пандемия", добави Сакскобургготски.

В България са поставени общо 2 800 965 дози ваксини срещу коронавирус. От тях 25 424 са сложени през последното денонощие. В страната хората със завършен ваксинационен курс са общо 1 479 038, а хората с поставени бустерни дози са 15 370.

Страната ни е последна по ваксинация в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?