Салвини: Италианските пристанища са затворени за кораби с мигранти

Матео Салвини

Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини отправи ново предупреждение към хуманитарните организации, които спасяват мигранти край бреговете на Либия и искат да ги транспортират до страната му, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато италиански кораб е качил на борда си близо 50 мигранти край бреговете на Либия и иска да ги остави в Италия.

"(Италианските) пристанища бяха и остават ЗАТВОРЕНИ", написа лаконично в Туитър Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лига".

Италианското министерство на вътрешните работи публикува директива, в която признава, че помагането на хора, чийто живот е в опасност, е приоритет, но заплашва със санкции онези, които нарушават международните, европейските и националните правила при спасителните операции.

Вчера хуманитарният кораб, плаващ под италиански флаг, "Маре Йонио" ("Йонийско море") качи на борда си 49 мигранти край бреговете на Либия въпреки присъствието в зоната на либийската брегова охрана. Корабът се е насочил към южния италиански остров Лампедуза - "най-сигурното пристанище", според хуманитарни организации, в обстановка на влошаващи се метеорологични условия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа