Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Само активните фермери ще получават по 1250 евро, таванът за големите е 300 хил. евро

Освободените пари от едрите земеделци отиват за овощари и животновъди

0 коментара
Само активните фермери ще получават по 1250 евро, таванът за големите е 300 хил. евро

Само активните сред малките земеделски стопанства ще имат право от евросубсидията от 1250 евро годишно, а за големите фермери се въвежда таван от 300 хил. евро. Въвежда се и допълнително плащане за фермерите, обработващи до 300 дка. Няма да има прехвърляне на пари между директните плащания, за които бюджетът е 5.3 млрд. евро, и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която е с бюджет от 3 млрд. евро. Това предвижда последният вариант на концепция на Министерството на земеделието и храните относно прилагането на директните плащания за периода 2015-2020 г. Документът беше представен от земеделският министър в оставка Димитър Греков пред ресорната парламентарна комисия.

 

Очаква се концепцията за прилагането на директните плащания да бъде одобрена на последното заседание на кабинета на Пламен Орешарски в сряда, за да може страната ни да изпрати в срок на Европейската комисия решението как се разпределят 5.3 млрд. евро през следващите пет години. Крайният срок за обявяване на националните решения по основните параметри на евросубсидиите за фермерите трябва да бъдат изпратени в Брюксел до 1 август 2014 г.

 

Приемането на нормативните документи как точно ще стават плащанията и на какви изисквания трябва да отговарят фермерите, остава за следващите правителства, каза министър Греков. По думите му целта е да има балансирано разпределение на средствата между отделните сектори в селското стопанство, така че хората да могат да се издържат чрез стопанствата си, за да не напускат страната.

 

Тези документи са изключително важни, защото засягат над 80 хиляди земеделски производители, които годишно ще си разпределят по около 750 млн. евро. При сегашният модел над 80% от средствата отиваха за около 30-ина големи фермери. Целта е това де се промени и помощта за малките, обработващи до 300 декара, стопанства да стане по-голяма.

 

Съвсем очаквано от предложения документ са недоволни почти всички браншови организации в селското стопанство. Министър Греков им отговори, че концепцията е съобразена с техните предложения, като земеделското министерство се е стремило да постигне баланс на интересите между различните сектори.

 

Намаление на евросубсидиите за големите фермери

 

Въвежда се намаление на евросубсидиите за големите фермери. Концепцията предвижда до 150 000 евро да се получава пълния размер на субсидията за единица площ. За тези, които получават между 150 хил. и 300 хил. евро на година ще се прилага намаление от 5%, а най-големите стопанства, които взимат над 300 хил. евро, няма да получават нищо за горницата. Това се прави по искане на асоциации, защитаващи дребните фермери, уточниха от земеделското министерство.

 

Дава се обаче право на фермерите от орязаната част на директното плащане да изваждат разходите за заплати, данъци и такси, свързани с работниците във фирмата. Целта е да се извади секторът на светло. Минусът е, че ще се усложни кандидатстването заради допълнителните документи, които ще трябва да се прилагат. Какви ще са те, ще стане ясно с приемането на наредбите.

 

Например, ако една фирма трябва да получи 180 хил. евро субсидии, подлежащи на редукция са 30 хил. евро от тях. Ако обаче има разходи за заплати на служители, социални осигуровки и всякакви данъци, свързани с трудовата заетост във фирмата от 10 000 евро годишно, тази сума се изважда и санкцията от 5% ще се прилага само за останалите 20 000 евро.

 

Засегнати от новия подход са между 35 и 78 компании

 

От новия модел на плащането на субсидиите за площ ще бъдат засегнати между 35 и 78 компании на едри фермери, сочат сметките на земеделското министерство. Общо регистрираните земеделски производители, които получават помощи са 80 хил., но при досегашният модел над 80% от субсидията отиваше за около 30-ина големи фирми.

 

Данните на земеделското министерство показват, че сред потенциално засегнатите ще са седем компании от животновъдството, които са декларирали пасища и ливади за над 150 хил. евро субсидии, а останалите вероятно са изцяло зърнопроизводители. Орязването по предварителни изчисления ще е между 2.7 и 6.4 млн. евро. Тези пари ще се насочат към Програмата за развитие на селските райони за подпомагане на мерки в отраслите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, биопроизводство, пчеларство, етерично маслени култури, каза министър Греков.

 

За да заобиколят забраната и да не губят пари някои от големите играчи в селското стопанство започнаха да разделят площите си на по-малки, още когато се заговори за въвеждането на правилото за таван на плащанията.

 

Допълнително плащане за фермерите с до 300 дка земя

 

Въвежда се т.нар. преразпределително плащане за фермерите, които обработва до 300 декара земя. За него е предвидено 56 млн. евро за 2015 г. Според изчисленията на земеделското министерство това ще донесе по 15 лв. отгоре на декар за малките стопани към субсидията от средно 30 лв. на декар.

 

Тази прогноза е направена на базата на миналогодишния брой кандидати за субсидии и има вероятност да не е точна. По неофициална информация през последните месеци, когато течеше кампанията за кандидатстване за субсидии и беше обявено, че се въвежда преразпределително плащане от 2015 г., е регистриран ръст от 20% на кандидатите за субсидии, обработващи до 300 декара.

 

Вече няколко земеделски сдружения обявиха, че по тяхна информация поне половината от новокандидатстващите за субсидии фермери са всъщност по-големи фирми, които са разделили фиктивно земите си, за да получат по-голяма субсидия за единица площ.

 

Активните фермери с помощ от 1250 евро годишно

 

Въвежда се т.нар. схема за подпомагане на дребните стопанства. По нея ще се получават по 1250 евро, за обработване на над 5 дка. Тя придоби популярност като "схемата ДПС", защото беше лансирана от лидера на движението Лютви Местан през февруари.

 

Очакванията са интересът към нея да е много голям. По нея годишно ще се разпределят 10% от бюджета за евросубсидиите за единица площ. Средногодишният размер на директните плащания е около 750 млн. евро, което означава, че за тази схема ще отиват 75 млн. евро.

 

Точно колко ще получи всеки един подал заявление е трудно да се каже сега, защото ще зависи от броя на кандидатите. За да се ограничи наплива им, по настояване на браншови организации, беше въведено изискване за т.нар. "активен фермер". Според даденото определение активният фермер трябва да обработва най-малко половината от декларираната от него земеделска площ, а една трета от доходите му да идват от селско стопанство. Активният фермер задължително трябва да се регистрира като земеделски производител.

 

Това означава, че земеделските стопани, които в момента получават подпомагане на единица площ, няма да могат да се възползват от новата схема, освен ако не се регистрират като земеделски производители.

 

За да получите помощ от 1250 евро като активен фермер, към момента се предвижда да се подават две заявления. Първото в периода 1 март – 15 май на текущата година, когато се подават заявленията за единица площ. Датат за подаване на второто заявление все още не е уточнена, но тя не може да бъде по-късно от 30 октомври, съгласно европейските регламенти.

 

Какви документи ще трябва да се подават ще стане ясно с приемането на наредбите. При всички случаи обаче ще трябва да се доказва, че една трета от доходите ви са от земеделска дейност, а как ще става това към момента не е ясно, обясниха експерти пред Mediapool. Сигурно е обаче, че фермерът избрал този вид подпомагане няма да получи плащания за единица площ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.