Само близки до тройната коалиция влязоха в бюрото за СРС

Само близки до тройната коалиция влязоха в бюрото за СРС

С гласовете на мнозинството парламентът избра в събота членовете на Националното бюро за специални разузнавателни средства (СРС). Това стана въпреки предупреждението на опозицията, че ще бъде нарушен законът, ако изборът се извърши, без всичките кандидатури да са проверени за надеждност при работа със секретна информация.

В началото на извънредното заседание на народното събрание председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов предложи като извънредна точка да влезе изборът на членове на бюрото, тъй като в петък нямаше кворум.

Така първоначално поименно бяха гласувани петимата членове на бюрото, а след това ръководството. За председател бе избран зам.-правосъдният министър Бойко Рашков, номиниран от БСП, а за негов заместник - бившият правосъден министър от предното правителство Антон Станков.

ДПС се сдоби с двама представители в органа, след като депутатите подкрепиха кандидатурата на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов, който бе номиниран от Христо Бисеров и само преди няколко дни получи набързо от ДАНС допуск за работа с класифицирана информация, и съдията от Добрич Калиптен Алид.

Петият член на комисията е депутатът от РЗС Борислав Българинов. Както преди това прогнозираха депутати от десницата, тяхната кандидатура - на Маргарита Златарева, бе отхвърлена и по този начин мнозинството вкара в бюрото за СРС само своите хора.

След избора председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов коментира пред репортери, че "не е нормално в бюрото да има двама души от ДПС, но в края на мандата на Тройната коалиция се видя кой е управлявал през четирите години".

"Не само са носили мандата, но и са управлявали, и то реално се вижда, при положение, че от пет члена в бюрото има двама на ДПС", посочи още той.

Според него с този избор е направено нарушение на Закона за достъп до класифицирана информация и на правилника за работа на Народното събрание. По думите му това бюро със сегашния си състав няма как да работи при следващото мнозинство. Бакалов обясни още, че с промени в закона съставът на бюрото ще бъде променен при следващото правителство. "Въпросът е българските граждани да осъзнаят какво трябва да се случи на изборите на 7 юни и съответно на 5 юли, и един път завинаги да разберат, че само тогава, когато отидат да гласуват, България може да се отърве от ДПС и по-конкретно от Ахмед Доган", допълни Бакалов.

Споделяне

Още от България