След предрешен търг

Само един кандидат да доставя коли на парламента

Само един кандидат да доставя коли на парламента

Само "Порше БГ", която е вносител на "Фолксваген Пасат", е допусната до финалния етап в поръчката на новите коли на Народното събрание, съобщи в петък "Дневник", цитирайки пресцентъра на Народното събрание. Фирмата бе оповестена веднага след отварянето на офертите в обществената поръчка.

Предложената цена е 40 570.84 лева без ДДС за всеки от 75 леки автомобили. Според предишна публикация на медията единствено моделът "Фолксваген Пасат" отговаря на всички изисквания, които бяха заложени в техническите спецификации към обявената през юни обществена поръчка.

Подобно "предрешаване" на търга, кодирано в детайлите на поръчка, на практика означава нарушение на член втори в Закона за обществените поръчки за равнопоставеност и недопускане на дискриминация. Въпреки това главният секретар на Народното събрание Иван Славчов твърди, че парламентът е създал конкуренция, а на исканите технически изисквания отговарят "редица марки". Нямало и постъпили жалби за законосъобразността на процедурите, създадена била свободна и лоялна конкуренция.

"Порше БГ" печели и доставката на 5 лекотоварни автомобила на цена 32 585 лева без ДДС за всяка, които са в същата поръчка. По позицията за 5 микробуса не е допуснат нито един участник.

От 20 фирми, които бяха купили документация за участие в поръчката, само 3 са подали предложение. Освен победителят, оферти заявиха вносителите на "Шкода" - "Еуратек", и на "Мерцедес" - "Балкан Стар". Колите на която и да е фирма обаче не отговарят изцяло на изискванията в поръчката. Ключовите спецификации са задвижване 4х4 със система за разпределение на въртящия момент между предната и задната ос, резервоар не по-малък от 70 литра и LED задни светлини.

Причината за подмяната на колите е остарял автопарк, в който основно в момента има автомобили от марките "Бе ем ве" и "Мерцедес".

В срок от пет дни ще бъде обявено формално кой е победителят в обществената поръчка.

Споделяне

Още от България