Само един от “недосегаемите" остана в ареста

Само един от арестуваните на 15 април шестнадесет души в рамките на операция за разкриване на пране на пари и данъчни измами през енерегетиката с кодово име "Недосегаемите" остана в ареста. В неделя съдът определи мярка "задържане под стража" единствено за Желяз Иванов. Останалите двама бяха пуснати под парична гаранция. За Борислав Христов нейният размер е 8000 лв., а за Ивайло Йорданов – 5000 лв.

Името на Желяз Иванов е познато от акция, проведена през септември 2009 г., когато той и съден за кражби и престъпления против кредиторите Валентин Крумов бяха оковани от антимафиоти при опит да изтеглят от сметка в “Уникредит Булбанк“ 800 хил. лв., през която групировка изпирала пари от ДДС срещу комисионна от 10 процента.

От арестуваните в четвъртък 16 "недосегаеми" двама бяха освободени от ареста в петък с прокурорска мярка, а останалите 11 се прибраха вкъщи и се очаква да бъдат привлечени като свидетели при бъдещо дело срещу тримата, за които в неделя бе поискано оставане под стража. Имената на тези 13 души продължават да са неизвестни.

В събота главният секретар на МВР Калин Георгиев отрече пред бТВ циркулиращите в публичното пространство неофициални информации, че след задържаните е бил Никифор Вангелов - дясната ръка на бизнесмена Христо Ковачки, сред чиято собственост има сериозни енергийни активи. Георгиев обаче отказа каквато и да било повече информация по провежданата акция с мотива, че тя все още продължава.

Споделяне

Още от България